УНИЦЕФ: Почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика


УНИЦЕФ: Почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика
Снимката е илюстративна
15 Септември 2023, Петък


От организацията започват кампания в подкрепа на учителите под надлов #учителиТЕсаЯКИ за всяко дете

Автор: Десант

Нов доклад на Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), изнесен в навечерието на новата учебна година, изтъква, че данните от тазгодишното национално външно оценяване в България разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи IV клас, което допълнително задълбочава т.нар. „образователна бедност“, и незначителен напредък при учениците от VII клас както по български език, така и по математика.

Дълбочината на кризата е толкова голяма, че почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика, констатира УНИЦЕФ.

Освен това в днешния дигитален свят почти всеки втори млад човек в България не притежава основни дигитални умения, посочват още от организацията.

Въпреки че Министерството на образованието отчита 40% намаление на дела на отпадналите от училище деца чрез механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система, данните на Националния статистически институт показват, че 11,2 % от децата на възраст между три и шест години и 5,7% от децата на възраст между седем и десет години не посещават училище.

От УНИЦЕФ настояват за действия и инвестиции, така че да може всеки учител да бъде подкрепен и снабден с необходимите знания и умения, а всяко дете да учи в безопасна и приобщаваща среда.

В началото на новата учебна година от организацията започват кампания в подкрепа на учителите под надслов #учителиТЕсаЯКИ за всяко дете. Тя ще се фокусира върху ролята на преподавателите, като целта й е да призове за подкрепа и признателност към тях, така че те да овластят учениците и да изградят по-приобщаваща и позитивна среда в училище.

Само така всяко момче и момиче ще има възможност да разгърне пълния си потенциал и да изгради своите компетенции за успешен преход към зрелостта и към достойна работа.

Редица публични личности ще се включат в инциативата, за да отправят своето благодарствено послание към любимите си учители, които са им помогнали да се превърнат в това, което са днес.



В категории: Новини , Анализи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Pirot ne e Syrbija
18.09.2023 04:11:54
0
0
Прецедентите като аргумент за Румъния да възвърне откраднатите артефакти, открити от румънски археолози или (случайно) от местни жители в Южна Добруджа по времето на румънската й окупация (1913-1916; 1918-1940):

Germany returns artefacts taken from Africa during colonial rule
27 Jun 2022
https://www.aljazeera.com/news/2022/6/27/germany-returns-artifacts-taken-from-three-african-countries

Belgian king begins return of more than 80,000 artefacts to DRC
Jun 8 2022
https://www.irishtimes.com/world/africa/2022/06/08/belgian-king-begins-return-of-more-than-80000-artefacts-to-drc/
King Philippe of Belgium has handed over a famous “Kakuungu” mask to the National Museum of the Democratic Republic of the Congo (DRC) — marking the return of the first of more than 80,000 artefacts that were looted by Belgium and are now expected to be given back to their country of origin.

The Netherlands returns hundreds of historic artefacts to Indonesia
07/15/2023
https://www.asianews.it/news-en/The-Netherlands-returns-hundreds-of-historic-artefacts-to-Indonesia-58804.html
The treasures had been looted from several Indonesia islands during the colonial period.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки