За първи път българският герб е отпечатан през 1741 г. в прочутата „Стематография“ на Христофор Жефарович


За първи път българският герб е отпечатан през 1741 г. в прочутата „Стематография“ на Христофор Жефарович
14 Септември 2023, Четвъртък


На 18 септември се навършват 270 години от смъртта на изявения български художник зограф, гравьор, писател и просветител

Автор: Атанас Коев

На 18 септември се навършват 270 години от смъртта на Христофор Жефарович – изявен български художник зограф, гравьор и писател, работил от 30-те до 50-те години на XIX век.

Бъдещият просветител е роден в края на XVII век в Дойран в семейството на свещенник. Впоследствие самият той приема монашеството и след дълго самообразоване става доста начетен и просветен за времето си. Постепенно се превръща в странстващ калугер, който рисува и търгува с икони, книги и църковна утвар.

Името на Христофор Жeфарович за пръв път се споменава в Белград през 1734 г., където е представен като добър зограф. След това прекарва известно време в манастира „Свети Наум“ в Охрид.



Първото запазено произведение на Жeфарович са неговите стенописи в храмовете на манастирите Боджани във Войводина (1739 г.) и Шиклош (1739 г.). Негово дело са и иконостасните икони в църквата „Свети Николай“ в Кожани. След 1740 г. започва де се занимава изключително с гравюра на мед и илюстриране на книги.

През 1741 г. започва работа в гравьорското ателие на Тома Меснер във Виена. Там той отпечетва листови икони, изображения гравирани върху мед, както и щампи на редица светци – св. Сава, св. Теодор Стратилат, св. Теодор Тирон, св. Никола, св. Наум Охридски и др., както и редица книги, пропагандиращи илиризма.

Най-голямо значение за южнославянското Възраждане има книгата на Христофор Жeфарович „Стематография“, издадена във Виена през 1741 г. с помощта на сръбския патриарх Арсений IV. Тя представлява албум с гровюри на мед, графики и текст.



В нея са представени образите на редица български и сръбски владетели, както и на някои светци. Освен това са отпечатани и гербовете на 56 страни със съответните пояснения към тях, направени в стихотворна форма. От изключителен интерес е  изображението на българският герб, състоящо се от разярен лъв с корона на главата.

При съставянето на „Стематографията“ Жефарович използва съчиненията на Павел Ритер-Витезович и на Мавро Орбини. Книгата оказва значително влияние върху българското и сръбското Възраждане и бързо се разпространява сред южните славяни.

Под нейно влияние през XIX век се намира цялата наша хералдика. След освобождението на страната ни от османско владичество за кратко в княжеската администрация се използва като държавен символ именно гербът на България  от книгата на Жефарович. Впоследствие официалния ни герб също е повлиян от този в „Стематографията“.

Христофор Жефарович е автор и на други книги с гравирани образи –  „Поучение святителское к непоставленному йерею“ (1742 г.) и „Описание святаго божия града Йерусалима“ (1748 г.). Той издава и два учебника – буквар и граматика.

От 1744 до 1746 г. видният български зограф и публицист посещава Света гора и пътува за поклонение до Яфа и Йерусалим. В началото на 1753 г. се отправя за Русия, минавйки през Унгария и Австрия, като пише своето завещание понеже е болен. Поверява го на руския посланник във Виена, като в него подчертава своя български произход.

След като пристига в Москва, се установява в Богоявленския манастир, намиращ се в околностите на града, където умира на 18 септември 1753 г. Днес в тази света обител се съхраняват малкото останали от него документи, сред които е и завещанието му.

Като художник гравьор Жефарович изиграва важна роля в развитието на щампарското изкуство в България. Пресъздадените от него образи намират широко разпространение както у нас, така и сред другите балкански народи, допринасяки за укрепването на тяхното национално самосъзнание.

Христофор Жефарович работи едновременно за духовното възраждане на българския и на сръбския народи, тъй като по това време западнобългарските и сръбските земи са под духовната власт и опека на Печката сръбска патриаршия. Същевременно той говори за южните славяни като за част от илирийския народ.


Страница от „Стематография“

До края на XIX век той е определян като българин, включително и от много сръбски историци, като Р. Връховац, Н. Андрич, Д. Руварац и др.

Впоследствие обаче етническата му принадлежност става предмет на остър спор между сръбската и българска историография, в който се намесва и новопоявилата се македонска историография, обявяваща неправомерно Жафрович за етнически македонец.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
GET RICH WITH BLANK ATM CARD,
07.01.2024 11:46:27
0
0
GET RICH WITH BLANK ATM CARD, Whatsapp: +18033921735

I want to testify about Dark Web blank atm cards which can withdraw money from any atm machines around the world. I was very poor before and have no job. I saw so many testimony about how Dark Web Online Hackers send them the atm blank card and use it to collect money in any atm machine and become rich {DARKWEBONLINEHACKERS@GMAIL.COM} I email them also and they sent me the blank atm card. I have use it to get 500,000 dollars. withdraw the maximum of 5,000 USD daily. Dark Web is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any atm machine vault with the use of atm programmed card which runs in automatic mode.

You can also contact them for the service below

* Western Union/MoneyGram Transfer

* Bank Transfer

* PayPal / Skrill Transfer

* Crypto Mining

* CashApp Transfer

* Bitcoin Loans

* Recover Stolen/Missing Crypto/Funds/Assets

Email: darkwebonlinehackers@gmail.com

Telegram or WhatsApp: +18033921735

Website: https://darkwebonlinehackers.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки