Музеят на медицината обяви къпината за растение на месец септември


Музеят на медицината обяви къпината за растение на месец септември
Снимката е илюстративна
12 Септември 2023, Вторник


Вижте какво може да лекуваме с нея

Автор: Десант

Музеят на медицината в Пловдив обяви за растение на месец септември къпината (Rubus fruticosus).

Къпината, наричана от траките мантиа, има основно адстрингентно, запичащо и противовъзпалително действие.

В народната медицина се използва отварата от листата и корените при диарии и при възпаление на лигавицата на устата, гингивит, афти.

Лапи или компреси от листата на къпината се използват външно върху рани и натъртвания.

Преди десет години в „Десант“ писахме за лечителката Вяра Стоянова, която препоръчва чай от растението за справяне с разширените кръвоносни съдове около ректума, по-популярни като хемороиди. 

Той помага още и при анемия, заболявания на жлъчката, белодробни заболявания, диария, колит, гастроентерит и за цялостно укрепване на организма. С него се прави гаргара при възпаление на венците и гърлото. Специално при кръвоизливи и анални фисури се правят компреси с отвара от къпина.

С плодовете на растението пък може да се приготви лековит сироп, който е много полезен при диария. За целта 2 килограма къпини се варят с 2 килограма захар, докато се получи гъст сироп.

Лечителката изтъква също, че къпината съдържа естествени фибри, които пък предпазват и дори лекуват коварния рак на дебелото черво.

За лечение на хемороиди се приготвя отвара като се смесват 1 с. л. корени от къпина и 1 с. л. листа от растението. Те се заливат с 600 мл вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене, подсладени с мед.

При хемороиди се използва и чай, приготвен като с 600 мл вряла вода се заливат 2 с. л. жълт кантарион. Кисне 1 час и се пие 4 пъти на ден по 150 мл на гладно.

Запарката помага и при кашлица, астма, бронхит, хрема, колики, чернодробни заболявания, хипертония, бъбречни болести, бяло течение, вагинит и жлъчка. Действа благоприятно и при менопауза.




Рисунката е дело на Георги Пчеларов, български научен илюстратор в областта на биологията, който е автор на илюстрации за голям брой научни издания, книги, списания и учебници. Председател е на Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). Източник: Музей на медицината - Пловдив


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки