В с. Маноле, ще се проведе „Празник на лютеницата“


В с. Маноле, ще се проведе „Празник на лютеницата“
08 Септември 2023, Петък


Домашна лютеница по местна рецепта ще приготви кулинарният специалист Ути Бъчваров

Автор: Десант

За първи път ще се проведе на територията на Община „Марица“ - в с. Маноле, ще се проведе „Празник на лютеницата“. Това ще стане на 9 септември от 11 ч. в КИЦ „Малтепе“, с. Маноле.

Специално за жителите на общината домашна лютеница по местна рецепта ще приготви кулинарният специалист Ути Бъчваров. Бригада от младежи ще кълцат моркови и лук, ще мелят печени чушки и патладжани от рано сутринта, а сместта после ще къкри в огромна тава. Всички ще могат да се насладят на вкусната рецепта с домашен хляб от подници, създаден по традиционна рецепта от бабите.

В рамките на събитието ще се проведе изложение на местни домашно приготвени  продукти.  Ще се проведе и конкурс за най-вкусна домашна лютеница от селата на общината, на който ще премерят сили най-големите майстори в приготвянето на любимата бабина лютеница.

Почитателите на истинските вкусове, жителите и гостите на Община „Марица“ ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби.

Събитието се провежда с безвъзмездна финансова помощ от Държавен фонд „Земеделие“.

Целта на проекта е да се съхрани и развие местната идентичност на основата на живото нематериално културно наследство на територията, неговата валоризация и принос за стопанското развитие, посредством интегрирането му в туристически дейности и продукти.

„Специална книга с рецепти ще запечата най-добрите образци на храната като културно наследство. Това ще позволи приобщаването на повече хора към културните традиции на населението на Община „Марица“, сподели кметът на Община „Марица“ – Димитър Иванов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки