Популацията на дивата свиня у нас постепенно се възстановява


Популацията на дивата свиня у нас постепенно се възстановява
05 Септември 2023, Вторник


Продължават обученията на ловците за борба със заболяването Африканска чума по свинете

Автор: Десант

Продължават обученията на ловците за борба със заболяването Африканска чума по свинете. Експерти от Изпълнителна агенция по горите и Българска агенция по безопасност на храните за пета поредна година провеждат обучения на ловци от  сдружения и дружини в страната. Предвидено е до откриването на груповия лов на дива свиня през 2023 г. те да се извършат в 16-те регионални дирекции по горите като бъдат обучени около 4000 човека. 

Те, от своя страна, ще предадат знанията си на други членове от сдруженията и дружините, като целта е всички ловци да бъдат подробно запознати със симптомите на заболяването, реакцията и действията, които трябва да се предприемат при откриване на труп на дива свиня, с мерките за борба с АЧС и за биосигурност по време на ловните излети, как да се извърши първичната обработка на отстрелян дивеч, взимането и изпращане на проби от отстреляните диви свине за лабораторно изследване и диагностика.

Обученията са в изпълнение на Европейската стратегия за справяне със заболяването АЧС и утвърдения от Министерският съвет План за предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България за периода 2021 – 2023 г. Те започнаха от 2019 г. и до края на 2022 г. са обучени общо 16645 ловци, като през 2019 г. те са 4345 бр., през 2020 г. – 4516 бр., 2021 г. – 3855 бр. и 2022 г. – 3929 бр.

При пролетната таксация на дивеча, резултатите сочат, че популацията на дивата свиня постепенно се възстановява, след драстичното й намаляване в годините на масово разпространение на болестта Африканска чума по свинете. През тази година всички проби от отстреляни диви свине в страната, представени за изследване в БАБХ, показват наличие на антитела.

Призовават се ловците, при извършване на обход в ловните територии, да наблюдават, освен за трупове на диви свине и за мъртви птици. При откриването им те трябва да се предават за изследване в ОДБХ. Това се налага поради заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип), установено и все по-често срещащо се в Западна Европа.

Чрез сезонните си миграции болните диви птици разпространяват болестта в държавите и континентите през които прелитат. Птичият грип е заболяване, което се причинява от вируси, а вирусните инфекции са изключително опасни и предизвикват болести по хората и по много видове животни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки