Индия забрани износа на ориз, очаква се той да поскъпне


Индия забрани износа на ориз, очаква се той да поскъпне
Снимката е илюстративна
30 Август 2023, Сряда


Предполага се, че тази стъпка на индийското правителство ще преобърне глобалния прогрес, постигнат н здабавянето на продоволствената инфлация

Автор: Десант

Пред миналата седмица Индия спря експорта си на два милиона тона ориз в опит да запази стабилността на местните доставки и цени на фона на приближаващите в страната избори. За последната година цената на ориза там нарастна с 15%, което предизвика безспокойство за достъпността на хранителните продукти.

Цените в Индия са под натиск още от началото на пандемията от ковид 19, а след това руско-украинският конфликт и неблагоприятните климатични условия задълбочиха проблема. 

Забраната за износ на ориз се случва на фона на нов пик на световното производство на тази култура, но тъй като Индия е водещ неин износител, тя оказва сериозно влияние върху формирането на цената на този продукт. Повишаването на световните запаси с ориз бе довело до забавяне на продоволствената инфлация в последните няколко месеца. 

По данни на Международния съвет по зърното производството на ориз през 2023/24 г. е 525 милиона тона, което е с 2% повече, отколкото през миналата година. Освен това, инфлацията на хранителните продукти в Индия също бе намаляла от 5,9% до 4,5%. Затова забраната за износ на орис икономистите окачествяват като „неочаквана“.

Предполага се, че тази стъпка на индийското правителство ще преобърне глобалния прогрес, постигнат н здабавянето на продоволствената инфлация. Експертите са на мнение, че се очаква паника в страните вносителки, което ще доведе до краткосрочно увеличаване на търсенето на ориз от други страни износителки като Пакистан, Виетнам и Китай.

Индия е най-голамият експортьор на ориз в света и забраната ще окаже съществено влияние на цената, ако остане в сила за продължителен период, категорични са икономистите и смятат, че целият свят ще усети последствията, когато тя започне да нараства. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки