В Чепеларе обявиха частично бедствено положение


В Чепеларе обявиха частично бедствено положение
Снимка: Община Чепеларе
30 Август 2023, Сряда


То е в сила за селата Хвойна и Студенец

Автор: Десант

Заради огромния пожар Община Чепеларе обяви частично бедствено положение. То е в сила за селата Хвойна и Студенец. Огънят е частично локализиран, но не е напълно потушен.

Пламъците са унищожили над хиляда декара борова гора. На четири различни места тази нощ екипи на пожарната останаха дежурни.

Два хеликоптера от авиобаза Крумово също участваха в гасенето вчера. Днес се очаква те отново да са на терен. А от общината призоваха за още доброволци.

Пред БТА директорът на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов коментира, че пожарът е много опасен, защото е върхов и се образува по 60 метра пожарен стълб. Наложи се тежка верижна техника да прокарва просеки, за да стигнат пожарните автомобили до високата зона.

В миналото в района е извършван добив на смола, което допълнително усложнява ситуацията и обяснява виждащия се черен пушен.  В иглолистния масив от около 50 г. не е развивана горската пътна мрежа, не е имало и сечи.

Горски експерти, които първи са пристигнали на мястото посочват, че пожарът е тръгнал от пътя. Като най-вероятната причина за огнената стихия е изхвърлен фас на главния път Асеновград-Смолян.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки