Ще изграждат екопътека по поречието на река Вит


Ще изграждат екопътека по поречието на река Вит
29 Август 2023, Вторник


Тя ще е на територията на Защитена зона „Студенец“ в землището на село Ъглен

Автор: Десант

Община Луковит ще изгради екопътека по поречието на река Вит, на територията на Защитена зона „Студенец“ в землището на село Ъглен. Проектното трасе е с обща дължина около 7, но в момента е пусната обществена поръчка за реализация на І етап – около 4,740 м.

Трасето на екопътеката и съоръженията към нея са разположени изцяло в общински имоти по съществуващ черен път. Ще бъде изградена прилежаща, дребна по мащаби, туристическа  инфраструктура: маркировка, обособяване на места за отдих, поставяне на пътеуказателни и  информационни табели за представяне на местни исторически събития и природни забележителности.



Предвиденото лесопарково обзавеждане включва маси, пейки, беседка и навес, дъсчен мост, информационни пана и указателни табели, като всички нови архитектурни елементи ще бъдат изработени от естествени материали – дърво, камък и метал.

Проектът ще осигури безопасен достъп по поречието на реката до т.нар. Човешка пещера, като същевременно ще ограничи неконтролираното навлизане в защитената местност. Той цели да се създадат условия за отдих в природосъобразна среда.

Инвестицията ще популяризира културното наследство по поречието на река Вит и ще презентира красотата на природата в източната част на общината при селата Ъглен, Бежаново, Дерманци и Торос, като привлекателно място за природосъобразен туризъм, със забележителни местни исторически събития (село Ъглен е наричано северняшкия Батак) и легенди, културни достижения и специфична местна кухня, определящи местната идентичност.

Финансирането е по Програма за развитие на селските райони чрез „МИГ Луковит-Роман“ по мярка 19-7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“.

Прогнозната стойност на настоящата обществена поръчка е 172 127,50 лв. без ДДС, а оферти се събират до 18 септември.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки