След двегодишно прекъсване отново по морето задуха „провеза“ и провали празника на остров Света Анастасия


След двегодишно прекъсване отново по морето задуха „провеза“ и провали празника на остров Света Анастасия
Снимка: Туристически комплекс „Остров Света Анастасия“
14 Август 2023, Понеделник


Отменени са всички курсове на общинските кораби до единственото обитаемо късче земя по нашето Черноморие

Автор: Яна Славянска

Влошени метеорологични условия отмениха провеждането на традиционния празник на остров Света Анастасия. Единственото обитаемо късче земя по българското Черноморие празнува на 15 август. 

Иначе светицата, която е негов патрон – света Анастасия, се почита на 22 декември, но тъй като през зимата островът е труднодостъпен за масови посещения, тържеството се състои в деня, когато се чества Успение на пресвета Богородица, каквото име носи островната манастирска църква.

По ирония на съдбата, тази година в навечерието на тържествата, се развихри т.нар. „Карпуз мелтем“, както го наричат морските вълци от Рибарското селище край Бургас, съобщиха от стопаните на острова. Името идва от това, че се появява в разгара на сезона, когато зреят дините.

Явлението, известно още като „провеза“, се характеризира със силни ветрове от изток-североизток, които за няколко дни „затварят“ морето, като забавят скоростта си само през нощта. Те се появяват през август, като от две години не са наблюдавани по нашите ширини. 

Тяхната поява наложи да се отменят всички курсове до Света Анастасия с корабите „Бургус“ и „Анастасия“.

​В края на октомври също настъпва трайно разваляне на времето, популярно като Димитровденска провеза. В миналото тя е слагала край на търговския и риболовния сезон.

По данни на Института по океанология при БАН, днес най-високи са вълните при Шкорпиловци, където достигат почти два метра височина, а скоростта на вятъра е над 8 м/сек.

Синоптичната обстановка на 14 август се определя от антициклон над северните части на Балканския полуостров и Черно море, който бавно се движи на североизток. 

До всички кораби е разпратено предупреждение за силен вятър и вълнение на морето. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ханко Брат
15.08.2023 15:48:48
0
0
Провеза – Трайно разваляне на времето. Димитровденската провеза /в края на Октомври/ в миналото се е смятала за край на търговския и риболовния сезон. Свършва Лятото и започва Есента и Зимата. Лодките се изтеглят на брега, таляните се събират, моряците се прибират по домовете си. provenza – ит.....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки