Разкриха как оцелява в жегата храст, растящ в Долината на смъртта


Разкриха как оцелява в жегата храст, растящ в Долината на смъртта
09 Август 2023, Сряда


Вижте тайната на Tidestromia oblongifolia

Автор: Десант

Оптималната температура за протичане на процеса фотосинтеза е малко над 20 градуса по Целзий. Но в Долината на смъртта в американския щат Калифорния расте храстът Tidestromia oblongifolia, който оцелява и фотосинтезира дори в 50-градусова жега. 

Учени от Университета в Мичигън разкриват в публикация в bioRxiv тайната му.  

В хода на своите изследвания те отглеждали растението както в условията на умерени показатели на температурата, така и при съпоставими с тези, които се наблюдават в Долината на смъртта. Успоредно с това, посадили и родствения на този амарант A. hypochondriacus, който произхожда от Мексико. Но той не издържал на жегата. 

Впоследствие биолозите съпоставили физиологията на храста при растежа му в различните условия и установили, че когато е горещо, клетките в листата му намаляват размера си, а хлоропластите, отговарящи за фотосинтезата, се групират по-плътно и по-близо до митохондриите, доставящи им енергия. Благодарение на това се съкращава „логистиката“, която е нужна за обмяната на химическите вещества, влизащи участие в процеса на фотосинтеза.

При това учените забелязали, че хлоропластите също така променят формата си и стават вдлъбнати, визуално наподобяващи чаша, което им помага по-лесно да задържат въглерода за последващото му използване във фотосинтезата и производството на захар.

С помощта на ДНК анализ специалистите определили хилади гени, чиято активност се преобразува в зависимост от температурата на средата и способства за оцеляването на храста. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки