В Испания: Сламата поскъпна с 300 процента, гъбопроизводството замира


В Испания: Сламата поскъпна с 300 процента, гъбопроизводството замира
Снимката е илюстративна
09 Август 2023, Сряда


Вижте защо

Автор: Дина Харизанова

Заради продължителната суша това лято в Испания драстично скочи цената на сламата, достигайки до 300% поскъпване. Тя широко се използва за компост при производството на гъби и това може да направи отглеждането им невъзможно в испанската провинция Ла Риоха, където гъбарството заема второ място по важност в местната икономика след лозарството.

В гъбопроизводителния сектор на провинцията намират препитание около 3000 души, които отглеждат около 70 милиона тона гъби годишно. 

Като цяло в Испания се произвеждат всяка година около 130 милиона тона гъби, като половината от тях идват от Ла Риоха, а останалата част от Кастилия-Ла Манча. Там обаче 75% се отглеждат в свеж вид и 25% се консервират, докато в автономната област Ла Риоха е обратното. 

Според представители на отрасъла, 300-процентното увеличение на цената на сламата ще засегне не само гъбопроизводството, но и животновъдството, където тя също намира широко потребление. 

„Ако няма достатъчно родна слама в наличност, ще се наложи да се внася от други страни, където няма суша, но това е доста обемист продукт с много големи загуби за транспортна логистика“ – коментира гъбопроизводителят Сантяго Салинаса, изтъквайки, че конкурентните на Испания гъбопроизводители от Франция, Нидерландия и Полша тази година нямат проблем със сушата. 

От своя страна, президентът на испанската професионална асоциация на производителите на гъби Франциско Саенса обръща внимание на така наречената болест, предизвикана от патогена Cladobotryum mycophilum,която рязко намалява продуктивността при комерсиалното  отглеждането примерно на печурки. 

В същото време испанското правителство работи и върху решаването на друг важен въпрос – намаляване на използването на агрохимически фитосанитарни продукти, което също ще направи националния сектор на гъбопроизводството уязвимо за опасните болести. Затова непрекъснато активо се търсят алтернативи на пестицидите. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки