Учени: Въртенето на Марс се ускорява


Учени: Въртенето на Марс се ускорява
Снимка: НАСА
09 Август 2023, Сряда


Вижте какво са установили учените, провеждайки най-точните досега измервания 

Автор: Десант

Провеждайки най-точните досега измервания на въртенето на Марс, учените са установили колебания в оста на въртене заради затопеното метално ядро на Червената планета, информира статия в сп. Nature.

Измерванията са извършени с помощта на RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) от модула на НАСА за кацане nSight, който работи до декември 2022 г. Оказва се, че въртенето на планетата се ускорява с около 4 ъглови милисекунди на година, което съответства на съкращаването на продължителността на марсианското денонощие от порядъка на няколко милисекунди годишно.

Експертите предполагат, че причина за това може да е натрупването на лед върху полярните шапки или следледниковия ефект, когато масиви от сушата се повдигат, след като са били погребани под леда. Това променя разпределението на масата, което влияе върху промяна на момента на инерция.

Данните от RISE се използват също така за измерване на нутацията — т.е. колебанията на остта на въртене на Марс заради разплискването на течното ядро. Това позволява да се определи размера на ядрото, което е с радиус от около 1835 километа, както и на средната му плътност  — 5955-6290 килограма на кубически метър.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки