Пътят до уникалния храм-кладенец край Гърло е почти готов


Пътят до уникалния храм-кладенец край Гърло е почти готов
07 Август 2023, Понеделник


Работата по подобряването на достъпа до забележителността започна през 2018 г.

Автор: Десант

Пътят до храм-кладенеца „Пусто Гърло” в Брезнишко е почти готов и скоро ще бъде напълно завършен, информира Zapadno.com. Екип на медията е установил, че по изграденото трасе, може да се достигне за около 15 – 20 минути с лек автомобил.

Работата по подобряването на достъпа до забележителността започна през 2018 г. Трасето с дължина няколко километра и преминава през общински и държавни територии. 

Очаква се до края на август пътят през гората да бъде засипан с чакъл и валиран, поясняват пред Zapadno.com от Държавно горско стопанство-Брезник.

По отсечката, която преминава през държавни горски територии, която е с дължина 1 километър и 516 метра и 74 сантиметра, се извършва реконструкция на съществуващ горски път.Тя започва от започва от границата с изградения до момента общински път и завършва в непосредствена близост до мегалитния храм-кладенец.

Туристи вече преминават по пътя, който предстои да бъде довършен. Те са предупреждавани от охранител в началото на отсечката в гората за местата, където все още не са довършени насипвания на скална маса и са възможни пропадания.

При дъждовно време туристи не са пропускани с автомобилите си в горската част на пътя, тъй като теренът в района става хлъзгав и превозните средства могат да бъдат блокирани в гората.

През 2020 г. от Община Брезник монтираха указателни табели на второкласен път 63, в района на кръстовището за брезнишките села Конска, Гърло, Муртинци и Билинци. Една табела е поставена и на площада в село Гърло, а друга – по пътя между населеното място и съседното село Муртинци. Те показват в коя посока се намира новия път към храм-кладенеца.



Досега желаещите да посетят забележителността преминаваха през санитарно-охранителната зона на питейния язовир „Красава”, което е забранено, но самоделни указателни табели водят хората точно оттам.

Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 г. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Вижте също: Дълбоките тайни, скрити в кладенец на 3000 години


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки