Ирландски фермери стигнаха до извода, че отглеждането на арония е много по-изгодно от развъждането на крави


Ирландски фермери стигнаха до извода, че отглеждането на арония е много по-изгодно от развъждането на крави
Снимката е илюстративна
07 Август 2023, Понеделник




Автор: Десант

Отглеждането на арония в Ирландия се оказало по-изгодно от развъждането на крави. До този извод стигнали ирландски производители на биопродукция, сравнявайки доходите от отглеждането на местни породи миникрави и добивите от арония. 

Публикация в портала Аgriland.ie разказва историята на доктор Стив Колинз и жена му Клер, които изоставили живота си в Дъблин и купили изоставена ферма в Бантри, графство Корк, в която решили да отглеждат екологична продукция. 



Петнадесет години биопроизводителите търсили най-добрата култура, която да отглеждат на неплодородната почва в хълмистата местност. 

Междувременно завъдили крави от уникалната миниатюрна порода декстър. Тези добичета са по-ниски от метър, но са много непретенциозни и дават висококачествено месо, което фермерите започнали да доставят на елитните ресторанти със звезди Мишлен. Въпреки това, не могли да излязат на печалба.

Затова намалили стадодо до 20 животни с цел да се занимават само с тяхното развъждане с идеята да продават като дамазлък.

И започнали да експериментират с търсене на култури, подгодящи за отглеждане върху бедната киселинна, камениста и глинеста почва във фермата. Оказало се, че на нея аронията процъфтява, като практически не се нуждае от грижи. А в последните години плодовете й станаха особено популярни заради високото количество полифеноли антиоксиданти, които съдържат.  Те се преработват основно в сокове, като търсенето им непрекъснато бележи ръст. 
 
Тази година семейство Колинз се канят да добият тонове плод от арония, които се продават по 4-5 евро за килограм. Във фермата им растат около 3000 храста от ценното растение. Като намерението на биопроизводителите е да разширят производството на арония, създавайки успоредно с това повече продукти с добавена стойност. 



„Аронията е реален план Б за фермерите, опитващи се да печелят“ - категоричен е ирланддският фермер. 

Тъй като доходите на фамилията бързо нараснали, благодарение на аронията, семейната двойка успяла да си построи красива къща за гости с изглед към красиво езеро и сега получава допълнителни приходи от агротуризма, който развива в органичното си имение. 

Източник и снимки: www.agriland.ie


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки