С курбан и песни странджанското село Визица отбеляза празника си


С курбан и песни странджанското село Визица отбеляза празника си
Снимки: Авторът
06 Август 2023, Неделя


По традиция съборът започва по Илинден край параклиса „Свети Илия“

Автор: Диана Славчева

Старозаветният пророк Илия е най-таченият светец в района на Странджа планина. Много са върховете там, които носят името му, много са и църковните храмове, на които той е патрон, както и населените места, които го смятат за свой закрилник. Едно от тях е село Визица, което традиционно отбелязва своя празник на Илинден.



И тази година традицията бе спазена и отрано в съботния ден под старите дъбове край параклиса „Свети Илия“, построен през 1877 г. в околностите на Визица, закъкриха казаните с курбан. 



Засвири гайда, странджански мелодии огласиха поляните, кръшни хора се извиха под сенките на дърветата. Под съпровода на оркестър „Веселие“ глас извисиха народните певици Цветелина Стойчева и Милка Андреева и песните им огласиха просторните странджански баири.  



Малки и големи се забавляваха с „Франс маджик шоу“.



На присъстващите на празника бе раздаден курбан за здраве и благоденствие. 



Около петдесетина са постоянните жители на Визица, но в селото има много нови заселници, които са купили къщи и прекарват тук почивните си дни. Един от тях е и някогашният републикански шампион по стандартни и латиноамерикански танци Илия Михов, който активно се включи в подготовката и организацията на събора.



Панагирят, както в Странджа наричат селския празник, продължи надвечер в центъра на Визица, където за доброто настроение се погрижиха Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ с ръководител Бойчо Янев и оркестър „Странджанско настроение“ със солисти Михаела Иванова. Специален гост отново бе златният глас на Странджа Милка Андреева.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки