Шампанското стана на 330 години


Шампанското стана на 330 години
04 Август 2023, Петък


То е „родено“ на 4 август през далечната 1693 г., а негов „баща“ е бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон

Автор: Десант

На 4 август рожден ден празнува... шампанското. То е „родено“ на тази дата преди точно 330 години, в далечната 1693 г. Негов „баща“ е бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон.

„Елате бързо, аз пия звездички“, възторжено призовал той, докато опитвал първата чаша от искрящата напитка. Тази фраза е използвана и в първата печатна реклама на пенливо вино, появила се във френските вестници през 1800 г. от производителя на едноименната марка, която и до днес се смята за най-престижната в света.

В началото производството на шампанско било рискована професия, тъй като бутилките гърмели в процеса на ферментация и карбонизация. Но „шумното“ питие бързо се превръща в символ на успеха и победата. По традиция с него се отпразнува всякакъв радостен повод и голям празник. С разбиването на бутилка със шампанско се кръщават кораби, с него се „къпят“ победителите в различни състезания като Формула 1 например. 

Пиер Периньон се ражда през 1638 г. в Сан-Мену и след като завършва йезуитския колеж през 1668 г., е назначен за управител и главен винопроизводител на абатство Отвилер, където работи до смъртта си през 1715 г. Думата „дом“, която стои пред името му, е монашеска титла. 

Бенедиктинецът умира, без да разкрие тайната на разработените от него начини за производство на пенливи вина и не е оставил след себе си писмени трудове.




В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки