Българските гимназисти са номер едно в света на лингвистиката


Българските гимназисти са номер едно в света на лингвистиката
03 Август 2023, Четвъртък


България е на първо място по златни медали в ранглистата на Международна олимпиада за всички времена

Автор: Дина Харизанова

България зае първо място по брой спечелени златни медали в ранглистата на Международна олимпиада по лингвистика. След нас остават такива световни сили като САЩ, Русия, Обединеното кралство, Япония и т.н. 



Форумът в областта на математическата, теоретичната и описателната лингвистика е най-голямото международно състезание по природни науки за ученици от средните училища. Тази година домакин на неговото ХХ-то юбилейно издание бе Банско.

В него се включиха 205 младежи от близо 40 държави, които в продължение на седем дни от 21 до 28 юли мериха сили на полето на знанието, разума, логиката и бързината на мисълта. 

Гимназистите се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език. В индивидуалното състезание се решават пет задачи за шест часа. В отборното – една задача за четири часа, като се работи в екип.

Обикновено задачите за отборното са доста по-сложни и по идея по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти.

Най-добрите български ученици по лингвистика спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал, както и 1 почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Константин Георгиев ( 12 клас в Мтематическата гимназия в Русе) бе отличен със златен медал и с грамота за най-добро решение на една от задачите.



За 19-те досегашни издания на олимпиадата българските ученици са спечелили общо 79 индивидуални медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови, което ги извежда като лидери в класирането за всички времена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки