Подгониха и цирк „Балкански“ за авторски права


Подгониха и цирк „Балкански“ за авторски права
01 Август 2023, Вторник


Трупата нямала лицензионен договор за използваните в цирковите спектакли произведения

Автор: Десант

„Музикаутор“ заведе дело за нерегламентирано използване на музикални произведения в спектаклите на Академичен цирк „Балкански“ и поиска обезщетение от трупата за нанесените имуществени щети на авторите.

Компанията представлява  на територията на България правата не само на български, но и на австралийски, американски, английски, италиански, немски, нидерландски и руски композитори и автори на текст.

До делото се стигна въпреки желанието на „Музикаутор“ да бъде сключен добросъвестно лицензионен договор за използваните в цирковите спектакли произведения, многобройните писмени покани и активната комуникация с представителите на цирка, в която бяха разяснени задълженията на ползвателите на музикално съдържание, изтъкват от компанията.

По думите на нейните представители, „въпреки това Академичен цирк „Балкански“ продължава да осъществява своята дейност в нарушение с нормативната уредба, като показва пълна липса на признание за приноса на композиторите и авторите на текстове – създатели на музиката, използвана в цирковите спектакли“.

Припомняме, че преди време „Музикаутор“ обяви, че Дунавското хоро на Дико Илиев също е обект на авторско право и може да звучи в полунощ, което вече се е превърнало в традиция, само при платени авторски права. 

Те се дължат дори и при изпълнението на националния химн, с изключение на звученето му на официални държавни празници. Същото се отнася до „Велик е нашият войник“ и пр.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки