В Стара Загора взимат мерки срещу Африканската чума по свинете


В Стара Загора взимат мерки срещу Африканската чума по свинете
Снимката е илюстративна
26 Юли 2023, Сряда


Поводът е установените случаи на заболяването в Монтанско

Автор: Десант

Днес се проведе заседание на старозагорската Областна епизоотична комисия, свикано от областния управител Иван Чолаков във връзка с установени случаи на заболяването Африканска чума по свинете в села в област Монтана.

Болестта е констатирана първоначално при домашни прасета, отглеждани в заден двор на къща. Досега в Монтанска област са умъртвени 22 домашни животни и са предприети всички предписани мерки за ликвидиране на заболяването.

„Въпреки че в други области на страната засега няма констатирани случаи на Африканска чума, трябва да се справим с предизвикателството и да приведем компетентните институции в готовност да реагират незабавно при евентуално разпространение на заболяването“, каза д-р Неделчо Маринов от Областната дирекция за безопасност на храните в Стара Загора.

Вече са изпратени писма до кметовете на общини за свикване на общински епизоотични комисии.

Утре в ОДБХ ще се проведе и заседание с регистрираните ветеринарни лекари от областта. От дирекцията заявиха още, че ще бъдат безкомпромисни към недобросъвестните стопани, които отглеждат домашни прасета нерегламентирано и без да спазват необходимите изисквания и те ще си понесат последствията.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност кметовете и кметските наместници са длъжни да водят регистри на селскостопанските животни за лични нужди във всяко населено място.
Ще бъде засилен контролът и от страна на горските стопанства. Предстоят инструкции и обучение на ловците, предвид приближаващия ловен сезон, във връзка с начините на разпространение, симптомите и опасностите от Африканската чума.

ОД МВР - Стара Загора ще следи за нерегламентиран превоз на домашни животни. При констатирани нередности, нарушителите ще бъдат санкционирани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки