Хит в билкарството преди години били липовите листа


Хит в билкарството преди години били липовите листа
25 Юли 2023, Вторник


Във военновременно време България изнасяла от тях за 200 милиона лева

Автор: Диана Славчева

Българският народ от векове използва билките за лечение на различни болежки. Но билкарството като икономическа дейност започва да се развива по-активно чак през 40-те години на миналия век. Тогава целебните треви запозват да се събират не само за задоволяване на местните нужди, но и да се изнасят в чужбина. Така билкарството започва да дава препитание на много български семейства.

В дописка във вестник „Шуменско слово“ от лятото на 1943 г. се отбелязва: „За да се види какъв значителен износ от билки имаме, достатъчно е да се каже, че през първото шестмесечие на настоящата година от страната ни са изнесени билки на стойност над 200 000 000 лв. и с това е надминат значително износът на билките от миналата година за същия период от време“.

Любопитно е да посочим какъв е бил хитът сред билките преди 80 години. Тогава Европа е във военновременна обстановка. И както посочва старата газета, това е наложило, особено зад граница, „липовите листа да бъдат употребявани за чай“.

От пожълтелите листа на тогавашната шуменска преса научаваме следното:

„Тъй като у нас тези листа изобилствуват, а търсенето им от чужбина е голямо, приз настоящата година ще се берат и изнасят такива. За да се избегне унищожаването на липовите дървета, обаче, което често се случва, когато се берат листата през време на вегетацията на дърветата, ще се разреши брането на листата само от онези липови дървета, намиращи се в сечищата, които ще бъдат експлоатирани през настоящата есен. По този начин ще бъдат използувани големи количества липови листа, които иначе биха останали неизползувани“. 

Днес никой почти не събира листа от липа. Масово се бере липов цвят, от който се прави един от най-популярните у нас чайове.

Но липовите листа, макар и не толкова популярни като ароматните цветове на медоносното дърво, също са много полезни. Те се използват при настинка, запушен нос, възпалено гърло, бронхит, главоболие, кашлица и всякакви други проблеми с дихателните пътища.

Чаят от тях действа успокояващо на централната нервна система и укрепване на сърдечната дейност. Освен това засилва апетита и улеснява храносмилането, като се отразява благоприятно при стомашни киселини, стомашна язва и гастрит.  Има и противомикробно действие. Оказва благоприятно въздействие при чернодробни и жлъчни заболявания.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки