Жегата се засилва, увеличава се рискът от инфаркти


Жегата се засилва, увеличава се рискът от инфаркти
18 Юли 2023, Вторник




Автор: Десант

Горещата вълна, обхващаща северното полукълбо, се очаква да се засили тази седмица, което ще доведе до скок на температурите през нощта и до повишен риск от инфаркти и смъртни случаи, предупреди Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от "Ройтерс".

„Температурите в Северна Америка, Азия, Северна Африка и Средиземноморието ще бъдат над 40°C през продължителен брой дни тази седмица, като горещата вълна ще се засилва", се казва в изявление на СМО.

Минималните температури през нощта също се очаква да достигнат нови върхове, създавайки рискове от увеличаване на случаите на инфаркт и на смъртните случаи.

„Докато по-голямата част от вниманието се фокусира върху дневните максимални температури, температурите през нощта са тези, които крият най-големите рискове за здравето, особено за уязвимите групи от населението“, заяви СМО, позовавайки се на прогнозите за предстоящши около 30-градусови нощи.

По думите на Джон Наирн, старши съветник по екстремни горещини към СМО, на този етап Европа е все още в ранните фази на тази гореща вълна.

„Повтарящите се високи нощни температури са особено опасни за човешкото здраве, защото тялото не е в състояние да се възстанови от продължителната топлина. Това води до увеличаване на случаите на инфаркти и смърт“, отбеляза Наирн.

Пану Сааристо от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец предупреди, че на особено висок риск са изложени бебетата, възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Метеорологичната агенция на ООН предупреди, че са възможни нови рекорди през следващите дни. Предишният европейски връх беше 48,8 по Целзий, достигнат в Сицилия през август 2021 г., а глобалният рекорд е 56,7 по Целзий и е регистриран в Долината на смъртта, Калифорния, през юли 1913 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки