Възстановиха морската рупия в Атанасовско езеро


Възстановиха морската рупия в Атанасовско езеро
Снимка: lagoon.biodiversity.bg/
17 Юли 2023, Понеделник


Може би най-ценната функция на растението е бързото фиксиране на атмосферния въглерод и превръщането му в неразтворима форма

Автор: Десант

В рамките на проект „Лагуната на живота“ са предприети дейности за възстановяването на морската рупия в Атанасовско езеро - единственото водно растение в този водоем, което дълго време се смяташе за изчезнало.

То е много важен вид за екосистемата – макар дребно и невзрачно, има незаменима роля за нейното функциониране. На първо място образува обширни и плътни подводни ливади, които са местообитание за  много видове животни, които се крият или размножават в сенките на растенията - червеи, ракообразни, мекотели, риби. Те привличат птици, които се хранят с тях, а самата рупия е любима храна за различните видове патици и гъски..

Други важни функции на рупията са пречистването и обогатяването на водата и почвата с кислород, укрепването на тинята и бреговете на влажните зони и намаляване на силата на вълните.

Може би най-ценната функция на растението е бързото фиксиране на атмосферния въглерод и превръщането му в неразтворима форма. Морските треви и в частност рупията улавят до два пъти повече въглерод от тропичните гори за година на единица площ и го правят до 35 пъти по-бързо от тях.

Дейностите по възстановяването на рупия се осъществяват в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и „Заедно 2011“.

Възстановяването на рупия в Атанасовско езеро е голям консервационен успех, първи по рода си за българската природозащита. За пръв път у нас е демонстрирана алтернативна техника за възстановяване на крайбрежни местообитания с голям ефект върху тяхното качество.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки