Викински кораб ще посети български дунавски и черноморски градове


Викински кораб ще посети български дунавски и черноморски градове
17 Юли 2023, Понеделник


Екипажът си поставя за цел да измине с него разстоянието от Тонсберг до Истанбул

Автор: Десант

Викингският кораб Saga Farmann, част от експедицията SagaAsia 2023, ще акостира в Русе на 18 юли, вторник, съобщиха от Общината.

Очаква се той да пристигне от Свищов около 14:00 часа на Понтон 10 и да отпътува сутринта на 19 юли. Към момента би трябвало да наближава Никопол.



Това ще стане на 82-я ден от неговото пътуване.

Последната новина в сайта на експедицията гласи: „Етап 6 беше изминал 465 км от Белград и ни оставаха 465 км преди да стигнем до Черно море, когато минахме покрай парахода „Радецки”. Следваме Дунава на изток с Румъния от лявата страна и България от дясната. Речните брегове са буйни, с равнини, простиращи се от плодородната румънска страна, и с лозя по българските хълмове отдясно. Много от градовете, покрай които минаваме, са построени като пристанища за превоз на селскостопански продукти нагоре и надолу по Дунава през 1800 г.“.

Плавателният съд е реконструкция на търговския кораб от Клостад (908 г.), намерен в полето край Ларвик през 1893 г. Запазените останки от корпуса му могат да се видят в Slottsfjellsmuseet в норвежкия град Тонсберг.



Saga Farmmann​ е оборудван с най-съвременни електрически двигатели, дискретно монтирани под палубата. 

Екипажът си поставя за цел да измине с него разстоянието от Тонсберг до Истанбул.

Пътешествието започва на 29 април от считания за най-стария норвежки град Тонсберг. От Любек, Германия, корабът навлиза в континентална Европа и преминава през повече от 100 шлюза по реките Рейн, Майн и Дунав.

Оттам през Констанца и пристанищата на Черно море ще достигне до заветната цел - Миклагард, както викингите наричат Истанбул.



За плаването си по Българското черноморско крайбрежието участниците в експедицията споделят, че се надяват на попътни ветрове от север и изток. Те ще минат покрай големите ни морски градове Варна и Бургас.

За участниците в речното пътуване в Русе е предвидена туристическа разходка из града, осигурена от Общината.

Желаещите да разгледат кораба могат да го направят на мястото на акостирането в дунавския град на 18 юли.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки