Текат проверки в генеративните семепроизводствени градини


Текат проверки в генеративните семепроизводствени градини
Снимка: ИАГ
11 Юли 2023, Вторник


В България те са общо 56 и с тях се гарантира запазването на горското генетично разнообразие

Автор: Десант

56 са семепроизводствените градини в България, като общата им площ е 144,38 ха. В тях се стопанисват и отглеждат дървесни видове от акация, бял и черен бор, корков дъб, летен дъб, бяла ела, атласки кедър, дребнолистна, едролистна и сребролистна липа, бяла мура и сребрист смърч. 

Чрез вегетативните и генеративните градини се гарантира запазването на горското генетично разнообразие, развитието на семепроизводството и източниците на репродуктимвни материали у нас. 

За доброто стопанисване и качественото извършване на дейностите в градините, за да се постигнат целите им, експерти на двете горски семеконтролни станции – София и Пловдив, извършват тези дни  контролни проверки, дават предписания и оказват методическа помощ при осъществяване на необходимите мероприятия в тях.

Генеративните семепроизводствени градини се създават с фиданки, произведени от семена и с резници от подбрани кандидат-елитни дървета. Произведените в тях репродуктивни материали се  използват за лесовъдски цели. Те са с контролиран произход и с ценни наследствени качества.

С дейностите, които се извършват при стопанисването на вегетативните и генеративните градини, се цели формиране на короните на фиданките, така че да бъде задържан растежа по височина на дърветата и да бъде по-лесно, в зависимост от дървесния вид, брането на шишарки, съплодия и плодове, да се стимулират растенията за редовно и обилно семеносене и плодоносене.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки