В Спасителния център за диви животни отглеждат млад царски орел, намерен край сливенско село


В Спасителния център за диви животни отглеждат млад царски орел, намерен край сливенско село
Снимка: Зелени Балкани
11 Юли 2023, Вторник


От този вид птици българската природа има не повече от 35 – 40 двойки

Автор: Десант

Млад царски орел, намерен край село в района на Сливен, постъпи миналата седмица за отглеждане в Спасителния център за диви животни.

Пилето е на двойка, които полевите експерти на „Зелени Балкани“ наблюдават отдавна. За щастие, то е в задоволително състояние и специалистите се надяват, че след кратък престой във волиерите на Центъра, орлето ще бъде готово да поеме към дивата природа.

От там благодарят на хората, подали сигнала, които са останали при птицата до пристигането на спасителния екип. В такъв момент малкото е много уязвимо и лесно може да стане плячка на наземни хищници, посочват екпертите.

Те припомнят, че царските орли са изключително редки птици. Популацията им се изчислява на не повече от 35 – 40 двойки в природата на България! Затова и всяка една птица е особено важна за оцеляването на вида.

Ежегодно в Спасителния център на „Зелени Балкани“ постъпват за доотглеждане млади царски орлета, които поради една или друга причина са останали без родители. Екипът на организацията полага професионални грижи да тях, като им предоставя максимално добри условия, така че, когато ги освободи в природата, тяхното адаптиране там да е успешно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки