И бобрите се оказаха виновни за глобалното затопляне


И бобрите се оказаха виновни за глобалното затопляне
Снимка: shutterstock.com
06 Юли 2023, Четвъртък


Изхвърлянето на метан е над 50% повече в местата, които те обитават в арктическата тундра

Автор: Десант

Изследователи от американския Университет на Аляска във Феърбанкс споделят в публикация в 
Environmental Research Letters, че са установили в близост до водоемите в северозападните части на щата, където личат следи от дейността на бобри, че изхвърлянето на метан е над 50% повече от незасегнатите от водолюбивите гризачи водни басейни. 

Това, по мнението на специалистите, е признак, че вечните ледове и замръзнала почва в региона деградират заради затоплянето, което ще доведе до дългосрочен риск от промени във въглеродния цикъл на територията на Арктика. 

В хода на проучванията си експертите са проследили показателите на емисиите от метан около река Ноатак в участък от почти 430 квадратни километра. Тази територия представлява така наричаната криозона, където средната температура на въздуха през годината е около минус 5 градуса по Целзий, което осигурява условия за възникването на вечни ледове. 

Учените са установили, че 118 водоема, намиращи се на тази площ, са засегнати то дейността на бобрите, а на дистанция до 25 метра от тях се наблюдава средно с 51% повече зони с изхвърляне на метан. Експертите твърдят, че това може да е причинено от факта, че язовирите водят до превръщането на течащите водоеми в застояли, в резултат на което те стават анаеробни и в тях се развива метаногенеза. 

Освен това те смятат, че потопяването на низините под язовирните съоръжения води до термокарстови процеси и топене на леда във вечнозамръзналата почва с последващо освобождаване на метан от дълбините. 

Изследователите предупреждават, че по-нататъшното разпространение на бобрите на територията на тундрата може да доведе до значителни промени в арктическия въглероден цикъл.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки