За първи път маркираха зарибителен материал от балканска пъстърва, предвиден за разселване


За първи път маркираха зарибителен материал от балканска пъстърва, предвиден за разселване
Снимки: ЮЗДП
06 Юли 2023, Четвъртък


Според получените резултати ще се изчисли оцеляемостта и нарастването на отделните индивиди

Автор: Десант

След спирането на поройните дъждове и успокояването на реките в западните части на България, през изминалите две седмици бе проведена кампания по зарибяване на територията на 22 горски и ловни стопанства в обхвата на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), целяща запазването и съхранението на балканската пъстърва - един от ценните видове в българската фауна.



По време на последното от ежегодните ловностопански мероприятия на територията на ЮЗДП е приложен методът за маркиране на 20% (общо 1500 рибки) от зарибителния материал, предвиден за разселване.

Това се прави с цел да се прецени успеваемостта на зарибяването, като най-късно до края на 2023 г. ще бъдат направени контролни улови (чрез електроулов), при които да се отчете броя на установените маркирани екземпляри. Според получените резултати ще се изчисли оцеляемостта и нарастването на отделните индивиди балканска пъстърва.

Манипулациите по маркирането осъществиха ихтиолози от Националния природонаучен музей в София. То бе извършено в района на планината Витоша, на чиято територия попада ТП „ДЛС Витошко-Студена“, тъй като нивата на реките там не са от най-пълноводните в страната, за разлика от Рило-Родопския масив, където оцеляемостта на рибките може да бъде компроментирана.



Маркирането става с оцветени еластомерни маркери и се състои в подкожно инжектиране на флуоресцентен еластомер. Това бе извършено еднократно в условията на рибовъдното стопанство „Тошков чарк“, преди транспортирането на рибките до местата за зарибяване.

Ако резултатите са добри, се предвижда методиката да бъде приложена и в други поделения на ЮЗДП през следващите години, посочват от държавното горско предприятие.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки