Нов документален филм за Черно море тръгва на лятно турне


Нов документален филм за Черно море тръгва на лятно турне
05 Юли 2023, Сряда


Създатели на „Наука за морето” са учените от екипа на Института по океанология към БАН

Автор: Десант

Най-новият документален филм, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно море, „Наука за морето”, започва своето лятно турне по българското Черноморие.

Първата дата на прожекция на продукцията на Института по океанология към БАН - Варна е 15 юли, от 19:00 часа във Фестивалния и конгресен център във Варна. След това филмът ще бъде показан и на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival 2023, като се предвиждат и още няколко спирки в различни точки от родното крайбрежие, които ще станат ясни съвсем скоро.

В рамките на прожекцията във Варна публиката ще има възможност да се срещне лично с авторите на продукцията от Института по океанология, на които зрителите ще могат да зададат своите въпроси по време на специална дискусия.

Създатели на „Наука за морето” са учените от екипа на Института по океанология, а продуценти - Bearfrost Production. Режисьори на документалната кинолента са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценарист е Марина Желева, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и екоактивист Илияна Стоилова от сърф училище „Акаша”.

Тя влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и представя работата на българските учени от Института по океанология и най-впечатляващите им резултати.

„Наука за морето” показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми - от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Филмът разказва за Института по океанология, като чрез работата на учените акцентира върху проблемите на Черно море. Някои от тях се появяват в публичното пространство, но често не се разглеждат в тяхната сложност и взаимообвързаност. На заден план остават и усилията, които изследователите полагат за утвърждаване, а в някои случаи и за оцеляване на морската наука.

Защо Институтът по океанология е важен?

„Морската среда е многолика и е арена на различни взаимодействия, затова при нас множество дисциплини са съсредоточени на едно място. Днес Институтът по океанология е уникален научен център.

Тук измерваме и изучаваме динамиката на водните маси, техните физико-химични характеристики; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Всички тези звена са свързани помежду си и са част от черноморската екосистема. Изучаването и запазването на крехкия й баланс е наше основно призвание и предизвикателство.

Нашата задача като учени е не само да изучаваме особеностите на морето, но и да разглеждаме изменението на различните процеси в тяхната взаимна обвързаност със Световния океан. Изследваме също и това как човекът влияе върху морската среда.

Независимо от това, колкото и напреднала да е, науката може да остане неразбрана, ако не се опитва да сподели посланието си с тези, за които се прави, а именно хората.

Защото нашата задача като учени е да обясняваме явленията в морската среда и да предлагаме решения за проблемите както на отделните хора и общностите, така и на управляващите, свързани с разумното използване на морските ресурси, намаляване на замърсяването, съхраняване на бреговете и в крайна сметка за здравето на морската екосистема и хората”, споделят създателите на „Наука за морето” от Института по океанология към БАН, Варна.

Входът за прожекцията на филма на 15 юли във Варна е безплатен!



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки