Националният военноисторически музей е създаден преди 107 години в разгара на Първата световна война


Националният военноисторически музей е създаден преди 107 години в разгара на Първата световна война
Снимки: НВИМ
04 Юли 2023, Вторник


Идеите за него обаче са връстници на Сръбско-българската война

Автор: Десант

Преди 107 години, на 4 юли 1916 г., в разгара на Първата световна война със заповед на Главнокомандващия Действащата армия генерал-майор Никола Жеков по предложение на генерал-лейтенант Православ Тенев се поставя фактическо начало на Общия народен военен музей.



Едно начало, чакано повече от четвърт век, защото идеите за него са връстници на Сръбско-българската война. Начало на дългия и нелек път на изграждане на собствен облик, стил и изразност, на отстояване на духовни пространства, на обществено присъствие и признание. Начало на общност и единение между Българската армия и нейния музей, белязан с отговорност към бъдещите поколения.



Днес Националният военноисторически музей (НВИМ) е семейство от четири музея – музеят в София, Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба – 1444 г. във Варна и Музеят на авиацията в Крумово. Всеки от тях носи своя идентичност, но всички заедно изпълняват с отговорност завета на създателите – да съхраняват най-светлите страници от нашата военна история.

По повод рождения си ден от 5 до 9 юли Националният военноисторически музей предлага на посетителите си да разгледат безплатно новата колекционна зала.

В новото музейно пространство ще могат да се видят любопитни експонати от сбирката „Битови вещи и снаряжение“. Те са свързани с офицерския бит от ХIХ и ХХ век и ежедневния и официалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един военен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и множество изящни предмети от бита, създадени от известни европейски фирми, някои от които съществуват и до днес.



Част от вещите представят най-ранния период на управлението на първия български княз – Александър I, и са дарени на Музея след неговата смърт от съпругата му графиня Йохана фон Хартенау, други са принадлежали на Софийското офицерско събрание, а трети са използвани от шефските полкове – 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк.

Експозиционното пространство се допълва от оригинални графики на Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от периода им на военни художници, както и от редки пощенски картички. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки