Българското море продължава да е чисто


Българското море продължава да е чисто
Снимка: Десант
03 Юли 2023, Понеделник


Потенциалните замърсители са по крайбрежието на Украйна

Автор: Десант

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента в украинската ВЕЦ „Каховка“, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Прогнозата за северозападната част на Черно море се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители остават по крайбрежието на Украйна, успокояват от екологичното ведомство. 

Към 2 юли симулациите не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България. Сателитните изображения от същата дата показват, че в бреговата и изключителната икономическа зона на нашата страна не се наблюдават замърсявания.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до екоминистерството.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки