ЕП ще призове Съвета на ЕС да ни одобри за Шенген


ЕП ще призове Съвета на ЕС да ни одобри за Шенген
27 Юни 2023, Вторник


България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюция, която ще се гласува в началото на юли

Автор: Десант

На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши днес парламентарната комисия по петициите, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Предвижда се евродепутатите да призовават Съвета на ЕС да одобри присъединяването на двете държави към Шенген до края на годината.

България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюцията. Изразява се съжаление, че на 8 декември миналата година държавите от ЕС не постигнаха единодушие, "без да се представи каквато и да било правна обосновка, свързана с изискванията за присъединяване". Допълва се, че разширяването на Шенген би направило ЕС по-силен.

Това, че Румъния и България все още са извън Шенген, създава съществена обществена и икономическа тежест за бизнеса и гражданите на двете страни, се посочва в документа.

Гражданите на двете страни са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или вършат работа в чужбина, в сравнение с хора от останалите страни в ЕС, е записано в проекта.

Освен това се изтъква, че ограниченията засягат единния пазар и водят до възпрепятстване на свободното движение на стоки между страните от ЕС, нанасят "непоправими щети" на околната среда и са в разрез с целите за опазване на природата.

Здравето на водачите, митничарите и хората, живеещи в близост до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от хиляди превозни средства, чакащи да преминат границата всеки ден. Всяка година заради това се отделят 46 хил. тона въглероден диоксид, пише в документа.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Garancia Francia
30.06.2023 04:04:01
0
0
Анти-български статии от влиятелното американско списание Foreign Policy:
How Biden Can Thwart Putin Loyalists in Bulgaria
JUNE 22, 2022
https://foreignpolicy.com/2022/06/22/biden-macedonia-bulgaria-identity-putin-nationalism/
Pro-Russian nationalists are close to taking power in Sofia. Washington can weaken them by offering recognition of North Macedonia’s nationhood.
By Edward P. Joseph
Преввод:
Как Байдън може да противодейства на българите които обичат Путин (особено на политиците)
Про-руските националисти са много близко до превземането на властта в Бг. САЩ могат да ги правят по-слаби чрез признаването на македонската народност.
Като че ли правителството на Кирил Петков не беше про-Запад, а настоящото също така.
Авторът на статията е Едуард П. Джосеф, преподавател при Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
В същото списание пише статии и Юджийн Чаушовски (Eugene Chausovski), вероятно етнически "македонец", роден в САЩ, бивш студент при същия Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
Мже би Джосеф е бил един от преподавателите на Чаушовски.
https://foreignpolicy.com/author/edward-p-joseph/
Edward P. Joseph teaches conflict management at Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
https://foreignpolicy.com/author/eugene-chausovsky/
https://newlinesinstitute.org/people/eugene-chausovsky-2/
Chausovsky holds a Masters of International Public Policy from the Johns Hopkins University School of Advanced International Studies
Случайност?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки