Видният чешки археолог и дългогодишен учител Херменгилд Шкорпил поставя основите на музейното дело в Русе


Видният чешки археолог и дългогодишен учител Херменгилд Шкорпил поставя основите на музейното дело в Русе
27 Юни 2023, Вторник


Навършиха се 100 години от кончината му

Автор: Десант

Херменгилд (Херменегилд, Хермингилд, Херман, Хермин) Шкорпил е роден през 1858 г. във Високе Мито, Източна Чехия, тогава в пределите на Австрийската империя. Той и брат му Карел Шкорпил са сред немалкото чужденци пристигнали в България и допринесли за просперитета на току-що освободената държава.



От 1880 г. учителства последователно в Пловдив, Сливен, София, отново Пловдив, Русе и Варна, където трайно се установява и става председател на Варненското археологическо дружество. Научните му приноси са в областта на археологията, историята, геологията, хидрогеологията, карстологията, флората, полезните изкопаеми, почвите, педагогиката, музейното дело и др.

След като отдава 43 години от живота си на България, умира на 25 юни 1923 г. във Варна.

От 1900 г. до 1904 г. Херменгилд Шкорпил е учител в Мъжката гимназия „Княз Борис“ в Русе. Активно се занимава с проучвателска и събирателска работа и участва в дейността на Природоизпитателното дружество. Описва и подрежда археологическите находки събрани в училището. В резултат на подадена молба за създаване на музей, Министерството на просвещението официално признава сбирката, под името Археологически музей при реална гимназия „Княз Борис“.

Той, заедно с Естественоисторическия музей към същата гимназия, за чието създаване принос има и Херменгилд, поставят основите на музейното дело в Русе и представянето на живото и неживото наследство пред широка аудитория.

През 1914 г. се появява книга първа от „Материали за археологическа карта на България“. Това е „Опис на старините по течението на река Русенски Лом“, издаден от Комисията за старините при Народния археологически музей  и отпечатан в Царската придворна печатница. Впечатлява с обема, точността, многоаспектността, картировката. Авторът му е Карел Шкорпил, но всъщност частта „Предисторическите селища“ е написана от Херменгилд.

Реално той е съавтор на този изключителен основополагащ труд в изучаването и остойностяването на местното наследство, който на по-късен етап подтиква следващите поколения изследователи към по-подробно проучване на обекти в каньона на р. Русенски Лом.


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
БГ и Западът
30.06.2023 04:02:33
0
0
Анти-български статии от влиятелното американско списание Foreign Policy:
How Biden Can Thwart Putin Loyalists in Bulgaria
JUNE 22, 2022
https://foreignpolicy.com/2022/06/22/biden-macedonia-bulgaria-identity-putin-nationalism/
Pro-Russian nationalists are close to taking power in Sofia. Washington can weaken them by offering recognition of North Macedonia’s nationhood.
By Edward P. Joseph
Преввод:
Как Байдън може да противодейства на българите които обичат Путин (особено на политиците)
Про-руските националисти са много близко до превземането на властта в Бг. САЩ могат да ги правят по-слаби чрез признаването на македонската народност.
Като че ли правителството на Кирил Петков не беше про-Запад, а настоящото също така.
Авторът на статията е Едуард П. Джосеф, преподавател при Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
В същото списание пише статии и Юджийн Чаушовски (Eugene Chausovski), вероятно етнически "македонец", роден в САЩ, бивш студент при същия Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
Мже би Джосеф е бил един от преподавателите на Чаушовски.
https://foreignpolicy.com/author/edward-p-joseph/
Edward P. Joseph teaches conflict management at Johns Hopkins School of Advanced International Studies.
https://foreignpolicy.com/author/eugene-chausovsky/
https://newlinesinstitute.org/people/eugene-chausovsky-2/
Chausovsky holds a Masters of International Public Policy from the Johns Hopkins University School of Advanced International Studies
Случайност?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки