Един млад бургазлия доказва, че хората с увреждания са като всички останали и мечтае да уважават „различните“


Един млад бургазлия доказва, че хората с увреждания са като всички останали и мечтае да уважават „различните“
Снимки: Личен архив
19 Юни 2023, Понеделник


Съдбата ощетява Христо Велев, но го дарява с безспорен певчески талант

Автор: Диана Славчева

Един тридесетгодишен бургазлия, ощетен от съдбата, непрекъснато доказва, че и хората с увреждания могат да постигат успехи, наравно с всички останали. 

Христо Велев от малък е с киста в мозъка, която засяга дясната половина на тялото му. Поставят му диагноза ДЦП (детска церебрална парализа). Детството му минава по санаториуми. Родителите му правят всичко възможно, за да преодолее недъга си. 

А момчето пее като славей. И от 50 кандидати се класира на трето място при приема в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Но се оказва, че трябва да избере и инструмент, на който да свири, а заради увредената му дясна ръка това е невъзможно и напуска училището.

Завършва „Компютри и компютърни технологии в бургаската гимназия „Иван Вазов“. И продължава напред - приемат го в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, където се дипломира успешно в специлността „Социална педагогика“.

Оттогава работи като социален служител в Център с нестопанска дейност. Но не се отказва от пеенето. Дълги години пее във фолклорна формция „Тракийче“, а сега е в клуб „Чародейци“ към бургаското читалище „Фар“ с ръководител Малинка Бакалова.

Тези дни спечели поредното си отличие - на Международния конкурс за поп и народна музика Радост на брега“, провел се в Созопол, печели втора награда с изпълнението си на народната песен „Мятало Ленче ябълка“. 

За постиженията му в музикалното изкуство по повод 24 май е награден с грамота от Община Бургас.



Преди години той става рапубликански шампион по канадска бора при хората със специфични увреждания. Постига победи и на европейското първенство в този спорт. Обича да рисува и да чете книги. Но смята, че големият му неуспех е това, че не е станал певец.

Съдбата може да е отнела подвижността на ръката му, но го е дарила с ценен талант - хубав глас. И той не се чувства „различен“.

„Моята мечта е всички да бъдем сплотени, да се уважаваме - нищо, че едни сме по-различни от други“ - споделя Христо Велев в едно интервю.

На 26 юни тази година той ще чества своя 30-годишен юбилей. Да му пожелаем нови успехи и неговата мечта да се сбъдне.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Мария Янчева
26.06.2023 20:27:29
0
0
Желая ти много успехи! Продължавай да сбъдваш мечтите си! Радвам се че сме родени на една и съща дата.Честит празник!
1
Емилия Дикова
26.06.2023 08:43:15
0
0
Гордеем се с Христо Велев! Освен талантлив певец, Христо е изключително отговорен и добър човек! Екипа на НЧ" Фар 1946" Бургас му пожелава здраве и да сбъдва смело с усмивка и любов!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки