Изложба ще представи табла с възстановки на шевици по стари образци и уъркшоп по Дупнишка везба


Изложба ще представи табла с възстановки на шевици по стари образци и уъркшоп по Дупнишка везба
13 Юни 2023, Вторник


От фонда на русенския музей ще бъдат показани хърцойски женски ризи от Беленско и Русенско

Автор: Десант

В четвъртък, 15 юни, от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на русенския музея ще бъде открита изложбата „Традиционна българска везба - техники и възстановки“. Автор на идейната концепция е Елисавета Йорданова, а практическата реализация става възможна с помощта на  Наследството.BG и Регионален исторически музей – Русе.

Изложбата ще представи табла с възстановки на шевици по стари образци. Посетителите ще могат да видят и две големи пана с ръкави на Дупнишка шевица. От фонда на музея ще бъдат показани хърцойски женски ризи от Беленско и Русенско.

Изложбата ще бъде съпътствана от практически уъркшопи за везане на шевици, които ще се проведат в Историческия музей. Първото занимание е насрочено за събота, 17 юни, от 13.00 ч. То е посветено на Дупнишката везба.

Дупнишката везба по ръкавите на женските ризи е една от най-колоритните и приятни за бродиране български шевици. Макар че в по-голямата си част се изпълнява от опаковата страна, тя е и една от най-лесните за изпълнение техники.

Вторият уъркшоп ще се проведе на 25 юни от 13.00 ч. Негов акцент ще е хърцойската везба. Хърцойската везба е много разнообразна откъм техники и бодове. Тя е много слабо проучена в така наречената й част "везане на клечки", където се използва подложна клечка или игла, която се нашива и след като се изниже, остава нейният обем.

Двете занимания ще бъдат ръководени от автора на изложбата „Традиционна българска везба – техники и възстановки“ Елисавета Йорданова.

Участниците в заниманията трябва да си носят гергеф, не по-голям от 130 мм, както ножичка или клъцка.

Участието във всяко практическо занимание е 20 лв., а таксата се заплаща в Историческия музей. Необходимо е предварително записване на телефон 082/825 002.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки