Поредно отличие за хор „Самодивски огън"


Поредно отличие за хор „Самодивски огън"
02 Юни 2023, Петък


В Ахелой се проведе шестият Регионален тракийски фолклорен събор „Спасовден"

Автор: Яна Славянска

Поредно престижно отличие завоюва бургаският хор „Самодивски огън" при при Народно читалище „Пенчо Славейков“ - Бургас с художествен ръководител младия странджански певец Стойко Василев. На провелия се през миналите почивни дни в Ахелой шести Регионален тракийски фолклорен събор „Спасовден" съставът се класира на първо място. 



На сцената в градския парк на курортното градче излязоха към 90 групови и индивидуални изпълнители от цялата страна. Участието им бе оценявано от професионално жури в състав: Пенка Петрова – фолклорист и преподавател, и народните певци Стоян Ганчев и Димитър Йорданов.

Превърналият се в традиция събор се провежда по повод Спасовден, който е и патронен празник на Ахелой. Организатори на фолклорното надпяване са Община Поморие, кметството в Ахелой, Читалище „Светлина - 1934" - Ахелой и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас.

Целта на фестивала е да съхрани българските народни традиции и обичаи - извор на непреходната сила на българският корен и дух, носещи посланието на извечната мъдрост на настоящето и бъдещето.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки