Покривът на една от забележителностите в Айтос – къщата музей „Петър Станев“, пропада, ще се прави ремонт


Покривът на една от забележителностите в Айтос – къщата музей „Петър Станев“, пропада, ще се прави ремонт
Снимки: Архив Десант
01 Юни 2023, Четвъртък


Общината обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект

Автор: Дина Харизанова

Община Айтос обяви обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект за основен ремонт на къщата музей „Петър Станев“ - една от забележителностите в града.

Сградата се намира в централната част на Айтос на ул. „Кирил и Методий” № 28. Тя е двуетажна и е изградена във Възрожденски стил. 



Това е родният дом на художника Петър Станев. Къщата е известна като Даскал-Станевата къща. През 1984 г. в нея е уредена богата музейна сбирка и художествена галерия с твоирби на местни художници. Картините на Станев „Портрет на сестра ми“ и „Смъртта на музиканта“ са най-старите в експозицията.

По-малкият брат на именития айтоски майстор на четката - Борис, е учил в Каменоделното училище в Айтос и са представени негови работни скици и проекти от 30-те години на миналия век.

Музейната сбирка съдържа три хиляди експонати, събрани в няколко отдела. В праисторическия отдел са подредени глинени съдове, каменни брадвички и тесли, мраморни оброчни плочки на Тракийския конник и др. В етнографския отдел интерес представляват различни домакински съдове, народни носии, занаятчийски произведения от глина, дърво и текстил. Изложени са и голям брой старинни монети от античността и средновековието. Има и екземпляри на книги, вестници и списания, някои
от които са библиографска рядкост.

Към момента обаче покривът на сградата е силно компрометиран и пропада.

Проектът за основен ремонт, който предстои да се изготви съгласно обществената поръчка за 25 хиляди лева без ДДС, предвижда направа на цокъл и облицоване на старинната къща, както и вътрешна изолация.

Ще бъде ремонтиран покривът, като ще се направи хидроизолация и подмяна на всички керемиди. 

В заданието за проектирането е заложено изискване  да се осигури достъп за инвалиди в музейните пространства.

Целият ремонт следва да се извърши, като се запази автентичния стил на сградата.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Айтозлия
01.06.2023 13:17:12
0
0
Пълна срамота е това. Живея на метри от къщата-музей и помня годините, в които беше активна. Сега от много дълго време стои затворена. Какво няма да пропада покрива? Никаква далновидност не проявява общината към тази сграда, а и улицата стои с дупките по нея от 30 години. Централна улица е това. Все по-малко къщи от възрожденски стил остават в града. Всичко се събаря и изникват грозните турски кооперации. Тъжно, тъжно...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки