Български роман разказва за живота на Константин Философ и създаването на глаголицата


Български роман разказва за живота на Константин Философ и създаването на глаголицата
22 Май 2023, Понеделник


„Житиеписецът“ на Стефан Кисьов бе издаден в Прага, но вече е представен на читателите в Ню Йорк, Филаделфия и София

Автор: Десант

Първият български писател, спечелил Националния конкурс „Български роман на годината“ –  Стефан Кисьов, издаде в Прага нов роман, озаглавен „Житиеписецът“. Още с появата си той привлече вниманието на критиците и публиката.

Увлекателнтото повествование въвежда в света на средновековен Рим, Византия, България и тайните им. То съдържа почти всичко, което интересува един любител на историята и недоразказаното в нея.

Главният герой е житиеписец от девети век с тъмно минало. Той живее в Рим с държанката си Моника. Богатата и прочута аристократка княгиня Монти му възлага да напише житие на Константин Философ.

Преодолявайки опасни препятствия – затвор, мъчения, отвличане от пирати, срещи с плеяда известни личности – папи, патриарси, императори, князе и т.н., героят приключва успешно проучванията си, както и дългото си пътешествие, достигайки до неочаквана истина.

Романът е издаден от БКПО „Св. св. Кирил и Методий“ в Прага, и е вече успешно представен в Ню Йорк, Филаделфия и София, както и на Панаира на книгата в Прага, където беше представен и на чешката публика от професора по история от Карловия университет Ян Рихлик, известната българистка Ивана Сръбкова, както и от двама театрални актьори, пресъздали откъси от произведението. По време на събитието към църковните теми в повествованието отношение взе и истински католически свещеник.

„Житиеписецът“ е не само единственият нов български роман на панаира на книгата в Прага, но и такъв, утвърждаващ приноса на държавата ни в създаването и разпространението на славянската писменост и литературен език. 

„Не познавам друг опит да се разкаже по по-вълнуващ и новаторски начин след „Хазарски речник“ на Милорад Павич, за съдбата на Константин-Кирил Философ“, отбелязва доц. Йордан Ефтимов от Нов български университет за романа на Стефан Кисьов. „Неочакваната истина за славянската азбука и живота на Константин Философ“ е мнението на Деян Енев за книгата. 



Освен с „Житиеписецът“ Стефан Кисьов е известен на читателската публика романите си „Джубокс“, „Никъде нищо“, „Не будете сомнамбула“, „Езкзекуторът“, „Твоето име е жена“, „Воайорът и квартирантката“, „Тайната на рицаря Капулети“.

Той е автор на сборника с разкази „Нощта на удавниците“. Негови творби са публикувани в „Литературен вестник“, „Труд“, „Капитал“, „Плейбой“ и т.н. за един от които – „Ретро“ – получава Националната награда „Сребърен ланец“ на вестник „Труд“.

Пиесата му „Гларуси“ (с подзаглавие „Особености на българския национален секс“) е играна в Благоевградския и Русенския театър.

Филмът по негови разкази „Топъл ноември“ е отличен с приза „Най-добър български филм“ на Международния фестивал за късометражни филми „Филмини“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки