Отиде си художникът Александър Дончев – „бащата“ на герба на Петрич


Отиде си художникът Александър Дончев – „бащата“ на герба на Петрич
Автопортрет на Александър Дончев
20 Май 2023, Събота


Той е автор и на дизайна на вътрешния интериор на старата зала на Градския исторически музей

Автор: д.и.н. Димитър Тренчев

На 84 години почина популярният петрички художник и общественик Александър Дончев (27 ноември 1938 – 15 май 2023). Той е автор на най-важния символ на Петрич – герба на града.

Графичният проект Александър Дончев изработва през 1978 г., а хералдическите символи, които използва са вдъхновени от сюжетната линия на популярната градска легенда за завладяването на петричката крепост „Гяур калеси“ от османските нашественици.

Самата идея за разработката на герба е на основателката на Историческия музей в града под Беласица Димитрина Бъчварова. И тя, и Александър Дончев са удостоени с най-високото отличие на Петрич – „почетен гражданин“.

„Бащата“ на герба на Петрич е автор и на дизайна на вътрешния интериор на старата зала на Градския исторически музей, помещавал се допреди година в приземието на петричкото читалище „Братя Миладинови 1914“.

Александър Дончев извървява своя професионален път като учител по изобразително изкуство и трудово обучение от град Петрич и във второто по големина село в общината Коларово.

Изпод четката на именития петрички талант са оживели общо над 1000 пейзажи, портрети, многофигурални композиции, както и неизброими шаржове на приятели от град Петрич и страната.

Творбите на талантливия художник съставляват самостоятелни и смесени изложби, след които биват откупувани от български държавни институции и частни колекционери. Освен в България Александър Дончев има откупки на свои творби в Република Северна Македония, Гърция, Румъния, Русия, Турция, Германия, Бразилия и САЩ.

На 3 март 2020 г. Александър Дончев подреди в петричкото село Коларово първата си и единствена извън Петрич самостоятелна изложба, която „Десант“ отрази. Тогава творецът определи събитието като акт на уважение към Коларово, където като учител по изобразително изкуство и трудово обучение е държал детските десници в местния СУ „Васил Левски“ през 70-те години на XX в.

Екипът на „Десант“ поднася своите съболезнования на близките му.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки