Родната къща на проф. Константин Чилов в Славейно посреща гости за Чиловите дни


Родната къща на проф. Константин Чилов в Славейно посреща гости за Чиловите дни
Снимки: lexmedicanews.com
19 Май 2023, Петък


Родопското село е обявено за „свято място на българската медицина“ - средно всяко местно семейство е дало на света по четирима медици

Автор: Десант

За 26-ти път родопското село Славейно ще бъде домакин на Чиловите дни. Тази година те са посветени на 125 години от рождението на проф. Константин Чилов, споделя организаторът на събитието д-р Тотко Найденов​, главен редактор на в. „Български лекар“.


Константин Чилов

Откриването ще бъде 12 часа на 27 май 2023 в къщата музей на проф. Чилов. Организатори на тазгодишното събитие са са БЛС, МЗ, БЧК, БАН, Община Смолян и редакцията на в-к „Български лекар“.

Най-знаменитият наш лекар-енциклопедист – чл. кор. проф. Константин Чилов, се ражда в Славейно през 1898 г. и остава в историята на българската медицина с над 220-те си научни труда във всички области на клиничната медицина, с учебниците си по „Вътрешни болести”, монографиите по клинична лаборатория, прегледите-ритуал, завещанието към поколенията лекари да се грижат за своите болни така, сякаш са собствените им родители, с ободряващия възглас дори и към най-безнадеждните пациенти: „Ще се найде ляк!”.

За положилите Хипократова клетва българи родното му село е „свещено място на българската медицина”.



Любопитно е да отбележим, че в него са бащините огнища на 103-ма лекари, стоматолози и фармацевти, както и неизвестен брой медицински сестри и фелдшерите. Статистически може да се каже, че те от всяко семейство в Славейно са излезли по четирима души с бяла престилка. Затова и населеното място е кандидат за Гинес с рекорда за най-много лекари на глава от населението. 

В единствената у нас и четвъртата в света къща музей на лекар интернист може да се видят портретите на легендарния лекар, както и цялото обзавеждане на кабинетите му – от слушалките и очилата до микроскопа, с който е работил.

Мемориалът е открит преди 37 години по инициатива на племенника на професора Пейо Шишманов и всяко лято се оживява от туристи и лекари, дошли да се поклонят пред паметта на своя учител.

Източник: Архив „Преса“ и в. „Български лекар“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки