БАБХ купува 760 000 дози от ваксина срещу Заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни


БАБХ купува 760 000 дози от ваксина срещу Заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни
Снимката е илюстративна
19 Май 2023, Петък


За целта е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 2 652 400 лв. без ДДС

Автор: Дина Харизанова

760 000 дози от ваксина срещу болестта Заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни ще закупи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). За целта е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 2 652 400 лв. без ДДС.

Тя се възлага във връзка с изпълнение на приетата от Министерски съвет Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите за периода 2022 - 2024 г.

Програмата има за цел опазване на здравето на животните и хората в България и спазване на принципа за свободно движение на стоки (животни и животински продукти) на територията на Европейския съюз.

В нея са посочени приоритетните заразни болести и зоонози, както за България, така и за EC, при възникването на които се нанасят значителни здравни и икономически щети на страната, а тяхното бързо ограничаване и ликвидиране допринася за разширяване на търговията с животни, суровини и храни от животински произход.

Заразният нодуларен дерматит, известен още като Лъмпи скин (на английски: Lumpyskin disease), е заболяване, причинено от вирус от семейството на шарковите.

Клиничната картина се демонстрира с треска, нарушения в очите и носа, нодуларни и некротични изменения на кожата, оток на крайниците, както и подути лимфни възли.

Заболеваемостта е висока, но за щастие смъртността е сравнително ниска.



В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки