Папата: Домашните любимци започват да заемат мястото на децата


Папата: Домашните любимци започват да заемат мястото на децата
Снимка: Ройтерс
12 Май 2023, Петък


Само богатите в Италия могат да си позволят да създадат семейство - с огорчение констатира светият отец

Автор: Десант

Италия регистрира спад в раждаемостта вече 14 поредни години. Миналата година броят на новородените за първи път спадна под 400 хиляди, което доведе до намаляване на населението със 179 хил. души до общо 58.85 милиона, отбелязва „Ройтерс“.

Създаването на семейство в Италия започва да се превръща в „титанично усилие“, което само богатите могат да си позволят, каза днес папа Франциск, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

Спадът в раждаемостта показва едно безнадеждно бъдеще, в което младите хора са сломени от чувство на несигурност, уязвимост и неувереност, каза Светият отец на конференция в Рим за влошаващата се демографска криза, на която присъства и премиерът Джорджа Мелони.

„Трудното намиране на постоянна работа и задържане на вече намерена позиция, непосилно високите цени на имотите, изключително високите наеми и недостатъчните заплати са действителни проблеми“, изтъкна светият отец. Той предупреди, че „свободният пазар без необходимите корективни мерки създава все по-сериозни ситуации и неравенства“.

Домашните любимци започват да заемат мястото на децата в някои семейства, каза Светият отец и сподели как жена, присъствала на неотдавнашна негова аудиенция, го е помолила да благослови „бебето й“, имайки предвид своето куче, което носела в чанта.

„Изгубих търпението си и я порицах как може да ми носи куче, при положение че има толкова много гладуващи деца“, довери той.

Понтификът обаче призна, че е наясно с „почти непреодолимите ограничения“, наложени върху младите жени, които трябва да избират между това да градят кариера или да станат майки. Имайки предвид това колко скъпо е да отгледаш дете, хората започват да преосмислят приоритетите си, отбеляза той.

Намаляването на населението е основен повод за безпокойство в третата най-голяма страна в Европейския съюз, посочва „Ройтерс“. За съжаление, този проблем не е болка само на Италия. Сериозен демографски срив се регистрира и в България, както и в повечето държави от Европейския съюз.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки