Изложбата „Велики дни – Сломени дни“ представя за първи път архивни документи от Балканските войни


Изложбата „Велики дни – Сломени дни“ представя за първи път архивни документи от Балканските войни
11 Май 2023, Четвъртък


Те са от архивите на някои от балканските страни, с които България е воювала

Автор: Десант

В изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в столицата ще бъде открита документалната изложба под наслов „Велики дни - Сломени дни“, посветена на 110-годишнината от края на Балканските войни (1912-1913 г.). 

Експозицията е организирана с участието на: Дирекцията на държавния архив към Президентството на Република Турция, Националния архив на Румъния и Държавния архив на Черна гора.

Балканските, не Балканската, която донесе победите и славата на българската армия и всенародния възторг. А Балканските, тъй като неминуемо щеше да последва още една война, известна от учебниците ни по история като Междусъюзническа, само месец след края на първата.

Експозицията е уникална с това, че за първи път ще бъдат представени и документи от архивите на някои от балканските страни, с които България е воювала. В нея ще бъдат показани изображения и оригинални архивни документи от периода на Балканските войни, като съюзни споразумения, мирни договори, снимки от фронта, както и гравюри от европейския печат.

С близо 150 документа са представени армиите и военачалниците на воюващите страни, заедно с епизоди от живота на фронта, проследяващи развитието на бойните действия и приключването на войните.

Фокусът на изложбата е върху цялостно представяне на военните действия и всички участващи страни, а приложените пояснителни текстове я правят достъпна за широката публика, която ще може да обогати познанията си за едни от ключовите събития, определили съдбата на европейския югоизток през ХХ век, а и досега, обобщават организаторите от ДА „Архиви“ в съобщението до медиите.

След представянето й в София, „Велики дни - Сломени дни“ ще гостува и в страната.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Е.П.
11.05.2023 17:48:26
0
0
Изложбата ще бъде ли показана в гр. Бургас?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки