Разнообразна програма за Нощта на музеите в НПТМ


Разнообразна програма за Нощта на музеите в НПТМ
09 Май 2023, Вторник


Тазгодишното й издание съвпада с 66-годишнината от създаването на Националния политехнически музей

Автор: Десант

Провеждането на 19-тото издание на Европейската нощ на музеите тази година съвпада с 66-годишнината от създаването на Националния политехнически музей (НПТМ).  По този повод свободният достъп в музея ще е още от 17:00 ч.

За двойния празник е подготвена разнообразна програма, която да отговори на интересите както на най-малките, така и на по-големите посетители.

Между 17:00 ч. и 19:00 ч. малчуганите могат да се включат в детската работилничка „Рисувай в музея“. В нея те ще имат възможност да нарисуват експонат по свой избор. Ще им помагат и напътстват по-големите какички и батковци от 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Учениците и преподавателите от същото училище са подготвили и интересна музикално-артистична програма (флашмоб), ревю с тоалети от рециклирани материали, светеща инсталация, 3D мапинг и видеопрожекция.

В 18:00 ч. ще бъде открита временната изложба „Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода“ – история в рисунки, създадени от Стефан Иванов. През 2005 г. той претърпява тежка катастрофа с мотоциклет, в резултат на която прекарва 14 дни в кома. През лятото на следващата година започва да рисува за да подобри двигателните си функции. Вдъхновен от изключително интересната и динамична история на автомобилната компания „Шкода“, той я претворява в страхотни рисунки.

За 19:00 ч. е предвидена среща-разговор с известната българска писателка Катерина Хапсали. Нейният роман „Гръцко кафе“ й донася първата награда „Перото” в историята на този приз, както и „Цветето на Хеликон”. Следват: стихосбирката „През девет планини”, бестселърът „Сливовиц”, сборникът с разкази „Хора” и най-новата ѝ книга - „Вкусни разкази”, чийто първи тираж се изчерпва буквално седмици след публикуването.

За любителите на научните експерименти са предвидени две демонстрации в кабинета по физика. Първата започва в 18:30 ч., а следващата - в 20:30 ч. (входната такса за участник е 10 лв.).

Всички гости на музея могат да посетят и най-новата гостуваща експозиция „Уреди и апарати по физика“. Тя е подготвена от екипа на Национален музей на образованието в Габрово и представя едни от най-старите и ценни уреди оборудвали старите училищни кабинети по физика.

Празникът ще продължи до 23:00 ч. Събитието е прекрасна възможност за посетителите да се потопят в света на историята, науката и техниката.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки