Навършват се 100 години от рождението на Петър Ступел


Навършват се 100 години от рождението на Петър Ступел
Композиторът Петър Ступел и актьорът Емил Стефанов - запис на радиопредаването за деца "Бърборино"
26 Април 2023, Сряда


Вече няколко поколения български деца пеят любимата „Зайченцето бяло” и още толкова заспиват, слушайки „Аз съм Сънчо”, но малцина знаят, че той е написал музиката на тези песни

Автор: Десант

Вече няколко поколения български деца пеят любимата „Зайченцето бяло” и още толкова заспиват, слушайки от ТV-екрана „Аз съм Сънчо...”. Но в повечето случаи, когато ги запиташ: „Кой е написал музиката на една от тези прекрасни песни?”, малчуганите (а понякога и техните родители!?) повдигат рамене и нямат отговор.

Автор на музиката е композиторът Петър Ступел и на 27 април 2013 г. се навършват 100 години от рождението му.

Още по-малко българи знаят, че той е свързан с Радио София като млад пианист още от 1936 г. По онова време Петър Ступел заедно с още няколко ученици – талантливите пианисти и цигулари Юри Буков,  Серефима Дятчин, Добрин Петков, Митко Събев и още други редовно се изявяват на живо в радиостудиото като обикновено свирят в концертите с название „Млади музикални сили”.

По-късно – като студент, Петър Ступел продължава да сътрудничи на радиото, а от 1951 до 1953 г. е музикален редактор в Детска редакция на Радио София.

Независимо къде работи – в Ансамбъла за песни и танци на БНА, в „Балкантон” или в Българската национална телевизия, Петър Ступел продължава да твори. Тоъ създава великолепни детски песни, мюзикъли, оперетети, оратория, пише музика към театрални постановки и игрални филми.

Значителен е приносът му и в развитието на българската естрадна песен, за което е удостоен с редица награди. Незабравими за поколения ще останат „Снегът на спомена” и „Веселина”.

Широка популярност добиват неговите песни към филмите „Любимец 13”, „Старинната монета”, „Таралежите се раждат без бодли” и други, музиката към телевизионния сериал „На всеки километър” (съвместно с Атанас Бояджиев) и към „Капитан Петко войвода”.

От 1980 г. името на Петър Ступел се свързва и с Международния фестивал „Софийски музикални седмици”, на който той беше директор до края на живота си (1997 г.).

Днес във фонотеката на БНР се намират стотици записи на негови песни от различни жанрове, музикално-сценични и камерни произведения, филмова и театрална музика. В Златния фонд на медията се съхранява музика на композитора към различни радиопостановки за възрастни и за младия слушател, песни за детски хор и популярни песни, разговори и изказвания на Петър Ступел и за него.

В няколко от интервютата си композиторът подчертава изключителната заслуга на Радиото за популяризирането на песните му и добавя, че „какъвто и да станеш, важното е истински да обичаш професията си…”

Източник: Музей за история на радиото в България „Проф. д-р Веселин Димитров“ (фейсбук страница)


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки