Пореден фалшив сигнал за мина в морето


Пореден фалшив сигнал за мина в морето
Снимка: ВМС
25 Април 2023, Вторник


Военнослужещи са огледали съмнителния плаващия обект и са установили, че не представлява минна и навигационна опасност

Автор: Десант

Специализиран екип от Военноморските сили извърши оглед на предмет, наподобяващ морска мина, забелязан на 24 април 2023 г. във водите на Черно море, на около 700 метра от брега срещу местност Дълбока до село Българево.

Веднага след сигнала, получен в Щаба на ВМС, към посочения район се отправят военнослужещи на борда на лодка тип „Зодиак", със задача да класифицират плаващия обект и при необходимост да го обезвредят.

При огледа на място те установяват, че предметът не представлява минна и навигационна опасност.

Специализираният екип е изпълнил задачата по искане на областния управител на област Добрич и заповед на началника на отбраната.

Преди по-малко от десет дни - в 12,10 ч. на 16 април 2023 г. (Възкресение Христово) във Военноморските сили бе получен сигнал от Морския спасителен координационен център за обект подобен на мина, забелязан на 400 метра от брега северно от устието на река Камчия от гражданин, който е подал сигнал на телефон 112.

По разпореждане на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов бяха вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и моторният катер „Васил Левски“. Излъчено бе и навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) за навигационна опасност в посочения район.

В крайна сметка се оказа, че това е закотвена пластмасова туба (обикновено обозначаващо начало и край на рибарска мрежа).

От Военноморските сили на Република България изтъкват, че поддържат готовност за противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в териториални води.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки