Транспортното министерство купува 20 едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип „пуш - пул”


Транспортното министерство купува 20 едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип „пуш - пул”
Снимката е илюстративна
25 Април 2023, Вторник


Те ще развиват скорост от 200 км/ч и ще са с капацитет от минимум 300 седящи места

Автор: Дина Харизанова

Министерството на транспорта и съобщенията ще закупи 20 едноетажни нулевоемисионни електрически влака тип „пуш - пул” („push - pull”), развиващи скорост от 200 км/ч и с капацитет от минимум 300 седящи места. 

Спечелилият обществената поръчка за доставката им ще се задължи и да извършва поддръжката ми за срок от 15 години, както и да организира обучение на персонала, който ще ги обслужва.

Доставеният подвижен състав ще се експлоатира за извършването на железопътен превоз на пътници на дълги разстояния на територията на Република България.

Те ще бъдат оборудвани със система от вътрешни камери с пълно покритие на салона за пътници (без тоалетните), зоните за качване и слизане и работните места на машиниста. Външни камери ще осигуряват непрекъснат мониторинг на железния път по посоката и обратно на посоката на движение, както и наблюдение на теглично-отбивачните съоръжения и на пантографите, включително контактната мрежа. 

Композициите ще разполагат и със системата за преброяване на пътниците, преминаващи през входните врати на вагоните от пуш-пул състава, която ще изпраща статистически данни до централен комуникационен сървър. 

Автоматични съобщения ще информират пътниците за хода на движението на влака, като напр. следваща гара, гара на местоназначение, или възможности за трансфер, ако тези данни са записани в системата. 

Всяка седалка ще е оборудвана с контакт 230V / 50Hz  с USB-С порт.

Вагоните от състава ще са безкупейни – салонен тип. Не по-малко от 10 % от седалките във вагоните, както и в съответните класи, следва да са проектирани като седалки за ползване с предимство от лица с увреждания и лица с намалена подвижност.

От 20-те състава 10 броя трябва да са с капацитет минимум 300 седящи места (без да се включват местата (седалките) в кетъринг-бюфета, сгъваемите седалки и местата за лица с намалена подвижност) и да се състоят от локомотив, минимум 4 междинни вагона и 1 команден вагон („малък състав“).

Останалите 10 броя трябва да са с капацитет минимум 360 седящи места (без да се включват местата (седалките) в кетъринг-бюфета, сгъваемите седалки и местата за лица с намалена подвижност) и да се състоят от локомотив, минимум 5 междинни вагона и 1 команден вагон („голям състав“).

Големият състав трябва да бъде образуван от малкия състав (вид и компоновка на вагоните), допълнен с още един вагон с вид и компоновка, която да постига изискванията към голям състав (брой места).

Локомотивите от малък и голям състав трябва да могат да теглят самостоятелно вагоните от минимум два големи състава, скачени заедно (минимум 12 бр. вагони)

Закупуването на влаковете ще се финансира от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост и със средства от бюджета. Прогнозната стойност за обществената поръчка по доставката им е 1 200 483 000 лв. без ДДС. 

Обявени са и процедури за закупуване на нови 7 двуетажни мотриси, 35 едноетажни мотриси и 18 маневрени локомотиви. 

До момента в България не са подготвяни обществени поръчки за подвижен състав от подобен мащаб, изтъкват от транспортното ведомство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки