Български певици откриха със закачливата песен „Бре, воденичарю“ първия фестивал на розата в Китай


Български певици откриха със закачливата песен „Бре, воденичарю“ първия фестивал на розата в Китай
Яница (вляво) и Василена откриват китайския фестивал
25 Април 2023, Вторник


Те предизвикаха фурор на райския тропически остров Хайнан

Автор: Десант

Със закачливата българска народна песен „Бре, воденичарю“ Яница Стаменова и Василена Василева откриха Първия Международен културен фестивал на розата в китайския град Саня на остров Хайнан, съобщи за медиите Катя Стайкова, директор на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

На сцената зад двете студентки от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ (АМТИИ) весело българско хорце тропаха китайци от Провинциалния състав за песни и танци на Хайнан.

Общинската управа на Саня организира празника на розата от 9 до 13 април в райския тропически остров, една от най-популярните ваканционни дестинации за азиатските и европейските туристи.

Фестивалът бе съпътстван с много дейности на розова тематика, нещо повече – българската културна изложба и изпълненията на български фолклорни песни и хора бяха акцентите на събитието.



Яница и Василена предизвикаха буквално фурор сред посетителите. Интервю с прекрасните български момичета направи Sanya Media and Film Group и видеото беше публикувано на местната социална медийна платформа в Саня „GO SANYA“ – Sanya International Communication Center.

Яница сподели, че във фестивалните дни са изнесли няколко кратки програми като освен да пеят са танцували и хора, характерни за различните фолклорни области на България.

„По време на нашите изпълнения идваха много туристи, които играеха заедно с нас и много ни се възхищаваха. Изпяхме песни от различните фолклорни области, като повечето от тях бяха бързи и хороводни“, допълва младото дарование.

Момичетата имаха и специална фотосесия с г-жа Ян Ин (Yang Ying), председател на Yalong Bay International Rose Valley в Хайнан. Най-големият розов парк в Азия – китайската Розова долина, е едно от предпочитаните места за заснемане на сватбени снимки.

„Успешното представяне на българската култура в този тропически рай се случи благодарение на нашия колега Чангцинг Джанг (Zhang Changqing), председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, и ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак“, обясни Катя Стайкова.

Тя припомня, че Чангцинг Джанг е един от големите приятели на България, който дари по време на коронавирусната пандемия хиляди предпазни маски и безконтактни инфрачервени термометри. Бизнесменът е известен и като най-големия вносител на български вина и розови продукти в Китай.


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки