Домакин на „Балканът пее и разказва“ тази година ще е Твърдица


Домакин на „Балканът пее и разказва“ тази година ще е Твърдица
Снимки: Архив Фейсбук
20 Април 2023, Четвъртък


За събитието ще се проведе предварителен конкурс на тема: „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“

Автор: Десант

Тазгодишното издание на празника на балканските градове Котел, Елена, Дряново, Трявна, Гурково и Твърдица – „Балканът пее и разказва“, ще се проведе на 10 юни, а домакин ще бъде Твърдица. Датата съвпада с честването на 40-годишнината от първото присъединяване на града към празника през далечната 1983 г.

Организаторите от Община Твърдица и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914“ проведоха тази сряда работна среща, на която бяха уточнени акцентите, които ще могат да се видят от гостите на празника. Редът за представяне бе отреден след изтеглен жребий между градовете: Твърдица, Котел, Гурково, Елена, Дряново и Трявна.



Представителите от Котел ще излязат на сцената втори подред, като общината ще бъде представена със специално подготвена фолклорна програма, представена по традиция от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ и котленския Център за подкрепа за личностно развитие.

За събитието ще се проведе предварителен конкурс на тема: „Възпроизвеждане на оригинални везбени мотиви от облеклото на балканските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Гурково и Твърдица“, под надслов: „Балканът – пазител на традиции“, чиито победители ще се обявят и наградят преди закриването.

Ще бъде спазена и дългогодишната утвърдена традиция на празника, където занаятчии от всички градове ще могат да разположат на щандове рекламни материали и сувенири.



Целта на „Балканът пее и разказва“ е съхраняването на фолклорните традиции, тяхното обогатяване и приобщаване на населението към народните ценности, запазване разнообразието на българската идентичност. За първи път той се провежда в Елена през юни 1974 г.

Източник: Звънар


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки