И клубните концерти са без музикален лиценз


И клубните концерти са без музикален лиценз
Снимка: „Музикаутор“
20 Април 2023, Четвъртък


„Музикаутор“ са категорични, че при неуреждане на авторските права организацията ще предприеме всички законови действия, за да защити репертоара на авторите

Автор: Десант

Въпреки че музиката е в основата хиляди клиенти да посещават клубните концерти в страната, обектите масово нямат необходимия лиценз за публичното й изпълнение. Това ощетява директно авторите, които не получават никакви възнаграждения за приноса си от използването на тяхната музика, изтъкват от „Музикаутор“.

Съгласно действащия от 30 години Закон за авторското право и сродните му права предварителното уреждане на авторските права е задължително условие за провеждане на каквито и да е мероприятия с публично изпълнение на музика. Отговорност за това носят както организаторите им, така и собствениците на местата, в които се провеждат събитията.

От години организацията на автори и композитори „Музикаутор“ прави опити да постигне договорености с активните заведения, които организират клубни концерти. През изминалата седмица от там изпратиха писма към по-голямата част от собствениците на клубове в София, в които ги канят да сключат договор за лицензиране на събитията с музика на живо.

„Тази инициатива към организаторите на концерти в клубовете е част от систематичните ни стъпки в посока зачитане правата на авторите. Приносът на всеки един трябва да бъде признат и възмезден, за да може творците да продължат да създават музика“, посочва в тази връзка изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров.

Той коментира още, че принципите на авторското право отдавна са заложени както в международното, така и в българското законодателство, но ползвателите все още не осъзнават своите задължения, когато ползват чужда интелектуална собственост.

„Ето защо по-високата информираност за авторското право бе основният мотив Национален фонд „Култура“ да подкрепи проекта на „Музикаутор“ „Авторските права – основен инструмент за инвестиции в музиката“, каза още изпълнителният директор на организацията.

Авторските възнаграждения, които се дължат от организаторите на клубни концерти, се определят въз основа на икономическата стойност на всяко събитие и капацитета на мястото за неговото провеждане. Те се изчисляват по тарифата на „Музикаутор“ за концерти и други събития с музика, договорена с браншовата организация в концертния бизнес Сдружение „Сцена Музика“ и одобрена от министъра на културата.

В писмата си към столичните клубове „Музикаутор“ посочва още, че при неуреждане на авторските права за музиката организацията ще предприеме всички законови действия, за да защити репертоара на авторите и ще сигнализира инспектората към Министерство на културата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки