Навършват се 100 години от рождението на един от най-сниманите български актьори – Петър Слабаков


Навършват се 100 години от рождението на един от най-сниманите български актьори – Петър Слабаков
20 Април 2023, Четвъртък


Заедно с Иван Братанов, той най-убедително представя на екрана същността на българския национален характер, и то в продължение на повече от пет десетилетия

Автор: Борислав Гърдев

На 23 април 1923 г. в Лясковец се ражда Петър Слабаков.

Той води бурен и нелек живот. В него влиза икономическото му образование във Варна, работата му в театрите във Варна, Бургас, Пловдив, Перник, Ловеч, София, участието му в представителни постановки от „Живият труп“ (1957) и „Светът е малък” (1959) до „Одисей пътува за Итака” (1986) и „Балкански шпионин” (1990), няколкото му брака и развода, известните му родственици (синът  Андрей).

Младите го помнят от първите свободни митинги след 10 ноември 1989 г. и като политик-хъш в 7 Велико и 37 ОНС, знаят, че е изключван от БКП  и тъй като напоследък рядко гледат нови филми с негово участие, го разпознават в тв му интервюта – особено запомнящо бе в рубриката „Двойките” по „Всяка неделя” през 2005 г., заедно със сина му Андрей ,  и репортажи от убежището му в севлиевското село Бериево.

По-възрастните имат далеч по-пълна и цялостна представа за големия актьор Петър Слабаков, обогатил с щедрия си талант родното кино, телевизия и театър през последните 50 години.

Той участва в знакови тв постановки като „Криворазбраната цивилизация”, „Билет за завръщане”, а е оставил отпечатъка си и в поредица тв филми и сериали, сред които „На всеки километър”, „Последна проверка”, „Завръщане от Рим”, „По следите на капитан Грант”, „След края на света” и др.

Слабаков разкрива най-пълноценно качествата си на големия екран, където приносът му е безспорен и трудно оценим. Всяка една от десетките му роли е стоплена от характерното му първично витално излъчване. Типичното му лясковско звучене, той налага с непукистка небрежност на екрана и то се оказва допълнителен качествен знак за правдивостта на изградените от него образи.

Публиката неизменно го харесва и аплодира. Особено във върховите му изяви в „Дом на две улици”, „Тютюн”, „Пленено ято”, „Горещо пладне”, „Цар и генерал”, „Най-дългата нощ”, „Шибил”, „Деца играят вън”, „Най-добрият човек, когото познавам”, „Звезди в косите, сълзи в очите”, „Аз, Графинята” и пр.

Заедно с Иван Братанов, Слабаков най-убедително представя на екрана същността на българския национален характер, и то в продължение на повече от пет десетилетия.

Независимо от превратностите, които го съпътстват, смятам, че той преживя пълноценен и богат на  приключения живот.

Заедно със Стефан Данаилов той беше най-сниманият наш актьор, като работата му продължи системно и след 1989 г. в наши и чужди продукции.

Вярно, след 1990 г. бе търсен като интересен типаж за майсторско изграждане на поддържаща роля („След края на света”), като символ на фамилна съпричастност (сътрудничеството му с Андрей Слабаков във „Вълците”, „Краят на 20 век”, „Баща ми”, „Хиндемит”) или от уважение към миналите му заслуги („Разследване”), но това съвсем не означава, че Петър Слабаков не е работил с нужната отговорност и всеотдайност. Тъкмо напротив!

Той снимаше до смъртта си, но голямата, възловата изява, с която да направи впечатление и на днешната публика, така и не се появи.

Заслугите му обаче бяха оценени подобаващо и беше удостоен с ордените „Червено знаме на труда” и „Народна република България”, първа степен. СБФД го награди със „Златна камера” за мъжка роля през 1983 г.,  родният му град го направи свой почетен жител за 80-годишнината му през 2003 г., а театралната гилдия го накичи с „Аскеер” за цялостно творчество през 2004 г.

Той си отиде на 17 май 2009 на 86 години.

Днес мястото му е  празно, тъй като такива като него се оказват незаменими. Дори у нас.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки